AMERIKA U ŠOKU: Evo gdje se uputila Bidenova desna ruka usred afganistanske krize

Bez obzira na to što Bidenova administracija nije znala šta će se dogoditi, američka potpredsjednica trpi kritike

  • Svijet

  • 21. Avg. 2021  21. Avg. 2021

  • 3

Dok Amerikanci imaju velikih problema s evakuacijom očajnih ljudi koji pokušavaju pobjeći iz Afganistana pod najezdom talibana, američka potpredsjednca Kamala Harris se sprema na službeno putovanje u Vijetnam i Singapur.

U trenutku kad je dogovoreno to putovanje, američke vlasti još uvijek nisu znale u kakvu humanitarnu krizu će se pretvoriti njihovo povlačenje iz Afganistana, pa je pomalo ironično što Harris odlazi upravo u Vijetnam, zemlju koja je 1975. godine vidjela slične fotografije dok su se Amerikanci povlačili iz Sajgona, kao što se sada vide po njihovom povlačenju iz Kabula.

Bez obzira na to što Bidenova administracija nije znala šta će se dogoditi, američka potpredsjednica trpi kritike, posebno političkih komentatora s desnice koji smatraju da Bijela kuća izborom putovanja pokazuje da nema sluha, piše CNN.

Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće u mandatu Donalda Trumpa, ističe kako ni sami scenaristi serije “Veep”, televizijske komedije koja ismijava bespomoćnu potpredsjednicu, ne bi mogli napisati bolji scenarij od ovoga koji je napisala Bidenova administracija.

Iako američke dužnosnike sa svih strana optužuju da je evakuacija iz Kabula preslika one iz Sajgona kada su američki helikopteri s krovova evakuirali američke civile, oni odgovaraju da je izbor Vijetnama odraz geopolitičkih izazova budućnosti, a ne oživljavanje traume iz Vijetnama.

Dužnosnik Bijele kuće koji je želio ostati anoniman je istakao da iako je administracija Joe Bidena trenutno usredotočena na Afganistan, jugoistočna Azija je strateški je i ekonomski važna Sjedinjenim Državama u vrijeme kada Kina ostvaruje sve veću moć.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...