PREMIJER ALBANIJE UPOREDIO ALBANCE I AFGANISTANCE: "Prije 30 godina naš narod je bježao od režima Envera Hodže"

"Afganistanci su sada Albanci od prije 30 godina i treba da budemo uz njih kao što su drugi bili uz nas", zaključio je Rama.

  • Regija

  • 22. Avg. 2021  

  • 0

Albanski premijer Edi Rama uporedio je trenutnu situaciju u Afganistanu sa Albanijom 1990-tih godina, kada su stanovnici te zemlje bježali od režima Envera Hodže.

"Albanci su prije 30 godina bili Afganistanci", rekao je Rama u intervjuu za Sunday Times.

Istakao je da je za Albance situacija u Afganistanu potpuno jasna.

"Evropljani znaju šta je rat samo preko Netflixa, dok je za Albance sve to stvarno. Bili smo Afganistanci prijhe tri decenije kada smo bježali iz sopstvenog pakla", rekao je on, prenosi albanski portal Panorama.

Naveo je da su, za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja, "za Albance sukobi, glad i raseljavanje, iskustva zabilježena u sjećanju".

Dodao da su decenijama, pod vlašćuu diktatora Envera Hodže Albanci bili izloženi brutalnoj represiji i da je ta zemlja postala najsiromašnija i najizolovanija u Evropi.

Objasnio je da je pet godina nakon Hodžine smrti, 1990. godine, pao komunistički režim i da su tada u Albaniji počeli nemiri i nasilja.

"Afganistanci su sada Albanci od prije 30 godina i treba da budemo uz njih kao što su drugi bili uz nas", zaključio je Rama.

Albanija je među zemljama koje su prve odgovorile na zahtjev da prime izbjeglice iz Afganistana, a prvi avion sa oko 300 ljudi očekuje se da sleti u tu zemlju ove nedjelje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...