MEDIJI U SRBIJI DIŽU BUKU: Vučićev prijatelj i brat Erdogan naoružava Vojsku Kosova

Ministar odbrane u Vladi Kosova, Armend Mehaj, pohvalio se nakon službene posjete Ankari, da je dogovorena isporuka vojne opreme Prištini od strane Turske. Riječ je o taktičkim oklopnim vozilima tipa "Vuran" i "Kirpi", a dogovorena je isporuka 14 vozila.

  • Regija

  • 23. Avg. 2021  

  • 1

Mehaj je dodao da visoke tehničke i taktičke karakteristike ovih vozila i njihova izuzetna pokretljivost pružaju vrlo visoku balističku zaštitu od mina, kao i povećanu nosivost i unutrašnju zapreminu, te da pružaju izvanredne performanse u širokom spektru izazovnih terena i klimatskih uslova.

- Jedan od mojih kratkoročnih operativnih ciljeva je jačanje vojnih kapaciteta za izvođenje odbrambenih i međunarodnih operacija očuvanja mira i stabilnosti - naglasio je Mehaj.

Sve ovo dolazi nakon što je Vučićev prijatelj i brat, nedavno izjavio kako predano radi da što više zemalja u svijetu prizna Kosovo kao nezavisnu državu, piše Direktno.rs.

- Gde god postoje potlačene države, mi smo tu da pomognemo, a jedna od ovih zemalja je Kosovo. Sada 114 zemalja priznaje Kosovo i želimo da se taj broj poveća - istakao je Erdogan.

Tokom jula Kosovo je sa Turskom potpisalo ugovor o kupovini 14 vojnih vozila oklopljenih oružjem. Tada je saopšteno da je KBS ugovorio kupovinu četiri vozila tipa "Vuran", dok je ostalih deset tipa "Kirpi", čija bi isporuka iz Turske trebalo da bude završena početkom naredne godine.

Oba tipa vozila proizvodi turska kompanija "BMC Otomotiv" u saradnji sa najvećom firmom odbrambene opreme "Aselsan". Inače, ova vozila već neko vrijeme koriste turske snage sigurnosti i imaju visoku pokretljivost i izdržljivost, a mogu da rade u teškim vremenskim uslovima i na veoma nepristupačnom terenu.

Podjetimo, tzv. Kosovske sigurnosne snage svake godine od Vučićevog prijatelja i brata Erdogana dobijaju donaciju od oko 100 miliona turskih lira (oko 9,7 miliona eura), kojom se onda ugovara kupovina vojne opreme.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...