REAKCIJA AMERIČKOG AMBASADORA ZALEDILA VUČIĆEV REŽIM: "Srbija je preuzela strategiju Kremlja koja će je odaljiti od..."

Kako je rekao, SAD sa ponosom podržavaju nezavisno novinarstvo i slobodu udruživanja.

  • Regija

  • 24. Avg. 2021  

  • 1

Ambasador SAD Anthony Godfrey izjavio je danas da je uznemiren obilježavanjem novinara kao stranih agenata ili medija pod kontrolom State departmenta, istakavši da je to opasno.

"To je opasno. To je tipična strategija Kremlja i to će Srbiju odvesti samo dalje od EU. Nezavisni (slobodni) novinari su patriote, a ne izdajnici, oni smatraju da građani treba da budu informisani", rekao je Godfri prije skupa "Kultura dijaloga – civilno društvo i mediji" koji organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Kako je rekao, SAD sa ponosom podržavaju nezavisno novinarstvo i slobodu udruživanja.

On se osvrnuo i na posljednja dešavanja sa društvenom mrežom Twitter i istakao da je to privatna kompanija koja je u jednom trenutku suspendovala nalog predsjednika SAD jer nije poštovao pravila kompanije, dodavši da je njegov lični nalog obilježen kao vladin nalog.

Godfrey je istakao da neće komentarisati ono što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao o Twitteru, da s Vučićem neće diskutovati preko medija, već da je sretan što imaju otvoreni dijalog.

Govoreći o današnjem skupu, Godfrey je naveo da ga zabrinjava manjak učesnika i pozvao vlasti da pomognu u stvaranju klime u kojem se neslaganje i diskusije neće tretirati kao nepristojne riječi.

Upitan kako ocjenjuje reakciju Vlade Srbije zbog stanja u Afganistanu, Godfrey je rekao da je situacija u Afganistanu izazovna za sve i da su srećni zbog svake pomoći koju Srbija pruži.

Na pitanje da li se sa Srbijom razgovara o izbjeglicama, Godfrey je kazao da to nisu laki razgovori za Vladu Srbije, da se razgovara, da nisu pričali o brojevima, ali da su zahvalni zbog spremnosti Srbije da razgovara.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da i ovim skupom pokazuju da je Ministarstvo alat za demokratske promjene u Srbiji.

Ona je rekla da će danas razgovarati o tome kakvo je stanje po pitanju medija i civilnog društva u Srbiji i kako ko može da pomogne.

Čomić je rekla da je pitanje da li kultura dijaloga odražava stanje u društvu ili je takva kultura dijaliga nametnuta.

Upitana da prokomentariše to što predsednik Republike etiketira medije kao tajkunske, Čomić je rekla da je čvrst stav Ministarstva da ne komentarišu izjave o izjavama, a za napade na novinare iz skupštinskih klupa rekla je da odgovornost snosi predsedavajući parlamenta.

Šef Misije OEBS Jan Bratu istakao je važnost slobodnog dijaloga, te dodao da OEBS radi s vlastima, medijima i novinarima da bi se omogućila kultura dijaliga i iznošenje razlika u mišljenjima bez straha.

On je istakao da je cilj jačanje medija i organizacija civilnog društva, a da kvalitetno novinarstvo podrazumeva istinitost, iskrenost, integritet i saosjećanje.

Pravni ekspert Milan Antonijević također se osvrnuo na etiketiranje novinara i predstavnika udruženja građana u medijima i istakao da treba govoriti o napadima iz Vlade i Skupštine koji ne prestaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...