LIDERI OPOZICIJE POMOGLI DODIKU DA DOĐE U SARAJEVO: Sve je predstava za neupućene...

“Čuli smo se jutros, eto oni neka kažu, jesu ili nisu… Ja neću da interpretiram”, kazao je Dodik.

  • Politika

  • 24. Avg. 2021  24. Avg. 2021

  • 1

Uz saglasnost opozicije, Milorad Dodik, je odlučio - u petak ide u Sarajevo na sastanak članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom. To, ipak objašnjava ne znači kraj krize, te ponavlja da za Republiku Srpsku visoki predstavnik ne postoji, prenosi televizija N1.

U međuvremenu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Kristijana Šmita rekao da je fantastično inteligentan, te da je pomogao u momentima kada je bilo pokušaja Dodikove izolacije.

Nakon duže pauze u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će i član iz Republike Srpske. Na sastanak sa turskim predsjednikom, Milorad Dodik će, kaže, otići uz saglasnost opozicije.

“Čuli smo se jutros, eto oni neka kažu, jesu ili nisu… Ja neću da interpretiram”, kazao je Dodik.

Upoznaće dodaje Redžepa Taipa Erdogana o političkoj situaciji, ali i razgovarati o autoputu i finansijskoj podršci Turske, koja izostaje.

“Prvo, Erdogan primarno dolazi, koliko sam ja shvatio, na svadbu kod porodice Izetbegović. Veoma važno da ne ostavimo prostor za dodatnu prezentaciju samo stavova dva bošnjačka člana Predsjedništva, nego da se tamo čuje i stav srpske strane. Moram da kažem – meni to uopšte nije ugodno”, kazao je.

A iako su mu za sastanak dali zeleno svjetlo iz opozicije, Jelena Trivić kritikuje da je Dodik prekršio skupštinske zaključke.

Njen stranački šef apeluje:

“Potrebno je što hitnije riješiti pitanje nametnutog Inckovog zakona. Ako su aktuelna BH vlast, SNDS, SDA i HDZ, do sada zajedno dogovorili pitanje NATO puta, akciza, budžeta, fotelja, onda i ovo ozbiljno pitanje, koje je izazvalo haos i nanijelo ogromnu štetu, vlast treba da riješi. Mi smo spremni dati svoj doprinos i prijedloge, ali najveća odgovornost je na vlasti koja je do sada, za njih uspješno, riješila mnoga pitanja koja su bila prvenstveno u njihovom interesu”, kazao je Branislav Borenović.

A u interesu Srbije, njen predsjednik će razgovarati sa Kristijanom Šmitom. Aleksandar Vučić, kaže da će mu otvoreno reći da je protiv primjene bonskih ovlašćenja, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka bila katastrofalna po stanje stabilnosti u regionu. Vučić po prvi put otkriva i detalje oko namjera Evrope da izoluje Dodika:

“Razgovarao sam sa njim i nisam krio. Moj posao je da ne ugrozim poziciju Srbije. Taj čovjek je pomagao… i kada su da budem savim pošten izolovali Milorada Dodika. Kada je bila namjera da bude izolovan Milorad Dodik. Tada sam ja molio Kristijana Šmita da dođe i razgovara sa Dodikom i Šmit je tada došao i razgovarao je sa Dodikom u Istočnom Sarajevu”, naveo je predsjendik Srbije Aleksandar Vučić.

“To oko sankcija ne znam, vjerovatno je tu bilo, svi su nakon uvođenja Amerikanaca očekivali da će i Evropa to učiniti. Evropa to nije uradila. To je prvi, ili možda najznačajniji put da nisu. Evropa odlučuje tako što su obavezni da se usaglase svi, ja znam ko se nije saglasio kada se raspav oko toga. Nije bila jedna, nego 5 zemalja da su rekle da neće učestvovati. Ako je u tome učestvovao i Šmit lično, ja sam zahvalan, ali kao saznanje, ali to me ne obavezuje da ga prihvatim kao visokog predstavnika”.

Upravo njemu-Kristijanu Šmitu otvorenim pismom se obratio potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić.

Visokog predstavnika poziva da reaguje zbog asimetričnih rješenja u ustavima entiteta, ali i diskriminacije.

Visoki predstavnik je dužan, a i njegov mandat ga obavezuje, da reaguje na pojave koje krše Dejtonski mirovni sporazum i ugrožavaju mir, navodi se između ostalog u Salkićevom pismu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...