BIVŠI GIGANTI PRED KOLAPSOM: Kakvo je stanje u namjenskoj industriji u Federaciji BiH?

Sindikat metalaca Federacije BiH i predstavnici sedam sindikalnih poduzeća iz oblasti namjenske industrije upozorili su nadležne da je stanje u ovoj industriji katastrofalno.

  • Ekonomija

  • 26. Avg. 2021  

  • 2

Njihovi problemi se odnose na neuplaćivanje plaća i doprinosa, kao i rad nekompetentnih uprava i nadzornih odbora. Poduzeća nepovratno propadaju i poručuju da su spremni na generalni štrajk. Svima im je zajednički vlasnik – Vlada Federacije BiH.

EMIR KOMINLIJA, predsjednik Sindikalne organizacije “Zrak”

-Dvije mašina stare 20 godina plaćene su preko 85 hiljada eura, a da pritom uopšte nisu u funkciji. Nakon toga kupljene još dvije mašine koje su plaćene 15 hiljada eura stare 30 godina, a realan im je cijena 500 eura. Hala od 7.500 kvadrata u kojoj je bilo preko 200 mašina iznamljena za magacin, a prikazano da je iznajmljeno 5000 kvadrata, znači 2500 kvadrata nestalo, a iznajmljeno po cijeni od 2 KM. Jedan dio zemljišta prodan za 3 miliona, naplaćen milion i 300 hiljada, milion i 700 hiljada niko ne zna gdje je.

I to je slika namjenske industrije u Federaciji BiH. Zrak koji je pravio uređaje za vojnu industriju sveden je na dvije prostorije. Kriminal nadležni tek treba da utvrde. I dok se radnici i uprava ubjeđuju ko je upravu, Zrak nepovratno propada. I nije to samo sudbina Zraka. Mnogi radnici danas se bore za osnovna radnička prava.

MIRZA POBRIĆ, predsjednik Sindikalne organizacije “Pretis”

-Tražimo svoje plate zarađene, tražimo zdrastveno osiguranje, da nam se redovno uplaćuje, jer se ne uplaćuje, u jeku pandmeije mi nismo imali zdravstveno osiguranje, ljudi su se snalazili.

FARUK JUSUFSPAHIĆ, potpredsjednik Sindikalne organizacije “Binas” Bugojno

-Nenormalno je da u 21 vijeku mi 4 mjeseca ne dobijemo platu, topli obrok, da se ne uplaćuju doprinosi za zdravstveno i penziono. Doprinosi uz naše plate nisu skoro 2 godine, posljednih put u avgustu 2019.

Ima i svijetlih primjera, poput firmi Igman Konjic i Unis Ginex Goražde koji kažu da za sada nemaju zamjerki na rad uprave, da se poštuju njihova prava, ali da podržavaju borbu svojih kolega. Svi traže jedno reakciju federalnih vlasti i iznalaženje rješenja.

BAJRO MELEZ, predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH

Ukoliko vlada FBiH ne reguliše ovo stanje u namjesnkoj industriji mi ćemo odmah ući u pripremanje generalnog štrajka namjenske industrije i tačka.

Opširnije u prilogu kolega sa BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...