USLIJEDILE ŽESTOKE REAKCIJE: Odlukom gradske uprave, osuđeni ratni zločinac Kapetan Dragan radit će iz ureda u Subotici

Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, u Hrvatskoj je na osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninu i Glini tokom Domovinskog rata

  • Regija

  • 26. Avg. 2021  

  • 0

Gradska uprava Subotice u četvrtak je saopćila da je prostor za rad fondacije osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića odobren u skladu sa zakonom, čime je reagirala na kritike Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Mađarskog pokreta (MP) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Ured Fondacije Kapetana Dragana otvoren je u središtu Subotice s ciljem da se "pomogne Srbima koji su nepravedno osuđeni i služe zatvorske kazne u zemljama regije", posebno u Hrvatskoj.

Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, u Hrvatskoj je na osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninu i Glini tokom Domovinskog rata. Prošle je godine pušten iz lepoglavskog zatvora nakon odslužene kazne. Nedugo poslije povratka u Srbiju politički se aktivirao.

Vlasti u Subotici kažu da je Vasiljkovićeva fondacija registrovana kao humanitarna organizacija i da su imali pravo izdati joj prostor neposrednom pogodbom.

Prvi je na to reagirao predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

„Ured Dragana Vasiljkovića u centru Subotice! Je li onima koji su osuđeni za ratne zločine dopušteno javno djelovati?“, objavio je Žigmanov na Twitteru. 

„Registriramo rast aktivnosti osuđenih za ratne zločine, relativizaciju njihovih kazni, rehabilitaciju u javnosti i utjecaj na kreiranje javnog mnijenja! Zbog tih procesa, koji su snažni i ne nailaze na osudu vladajućih struktura, nedavno je reagirala i Europska komisija i SAD“, naveo je čelnik DSHV-a.

Osudi takve odluke gradske uprave u Subotici pridružili su se MP i LSV, navodi Slobodna Dalmacija.

"Nemojmo imati iluziju. U Subotici se ovaj ured nije mogao otvoriti bez odobrenja Srpske napredne stranke (SNS). Ovo je poruka Hrvatima, ali i Mađarima – ovo je Srbija, bolje da znaju gdje im je mjesto", navedeno je u njihovu saopćenju za javnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...