ŽARKO KORAĆ O IZVJEŠTAJU 'NEZAVISNE KOMISIJE ZA SREBRENICU’: "To nije nikakva ozbiljnija studija, to je plaćeni propagandni pamflet Vlade RS ..."

Prema riječima Koraća, teško je shvatiti zašto se navode imena svih osuđenih pred Haškim tribunalom i u kakvoj je to vezi s istraživanjem događaja u Srebrenici, osim ako se čitaocu ne sugeriše da je to "antisrpski sud".

  • Mini market

  • 26. Avg. 2021  26. Avg. 2021

  • 0

Žarko Korać, psiholog i političar, govorio je zaključcima izvještaja "Nezavisne međunarodne komisije o genocidu u Srebrenici."

Izvještaj komisije Vlade RS o Srebrenici ima oko 1.000 strana ali se u odjeljku o dokumentima koji su korišteni navodi svega 44 originalnih dokumenata.

Nema podataka da li je bilo ispitivanja preživjelih ili rada u arhivama. Korištena literatura je velikim dijelom politički obojena s očiglednom polaznom pretpostavkom da u Srebrenici nije bilo genocida ili da je opresija nad srpskim stanovništvom u Bosni permanentna historijska činjenica.

Također, literatura je uglavnom na srpskom jeziku a nije poznato da li predsjednik komisije, izraelski historičar Gideon Grajf ili njen neki drugi član govori srpski jezik, s izuzetkom Marije Đurić, ocjenjuje za Danas psiholog i političar Žarko Korać izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, koju je formirala Vlada RS.

Zaključak izvještaja predstavljenog prekjučer u prostorijama Udruženja novinara Srbije glasi - ni pojedinačnog zločina genocida, ni genocida uopšte, nije bilo u Srebrenici.

Prema riječima Koraća, teško je shvatiti zašto se navode imena svih osuđenih pred Haškim tribunalom i u kakvoj je to vezi s istraživanjem događaja u Srebrenici, osim ako se čitaocu ne sugeriše da je to "antisrpski sud".

"Zanimljivo je da se u izvještaju komisije raspravlja o pravnim aspektima deklaracije o genocidu UN a samo jedan član je pravnik, Marcus Goldbach, što je skoro nevjerovatno.

Srpski član komisije je profesorica anatomije. Najzanimljivija je zapravo biografija predsjednika komisije Gideona Grajfa. On ima nesumnjivo iskustvo i radove posvećene holokaustu tokom Drugog svjetskog rata. Ali posljednjih godina skoro isključivo se bavi holokaustom u Jugoslaviji.

Pritom predstavlja jednog od najizrazitijih historičara revizionista na našem jeziku. Ne poznaje najvjerovatnije naš jezik, nema podataka da je ikada radio u nekoj od naših arhiva (Srbija, Hrvatska, BiH) i nema podataka da ima ikakav kontakt s našim historičarima koji se bave genocidom kao dr. Milan Koljanin ili dr. Olga Pintar", ističe Korać.

Kako podsjeća, predsjednik komisije je organizovao izložbu Vlade Srbije o Jasenovcu u zgradi UN, koja je naišla na zvaničan protest Hrvatske zbog, kako je navedeno, "iskrivljavanja historijskih činjenica".

"Izdao je knjigu i više tekstova o Jasenovcu koje uglavnom slijede stavove zvanične politike u odnosu na taj logor s cifrom broja ubijenih koja je osporena posljednjih decenija od strane više demografa i historičara kao u velikoj mjeri nedokazanoj",  govori Korać.

Naglašava i da je moguće da Gideon Grajf zaista vjeruje u ono sto piše.

"Meni njegovi tekstovi o našem regionu djeluju kao amaterski historijski radovi čovjeka koji se nikada nije bavio proučavanjem naših arhiva i zato čini stvarnu štetu proučavanju genocida. I često piše onako kako očekuju oni koji naručuju njegove radove",  smatra Korać.

Iako ljudski životi nisu nešto oko čega treba licitirati, dodaje, izvještaj komisije Vlade RS ne osporava samo kvalifikaciju događaja u Srebrenici kao genocida, vec i znatno umanjuje broj žrtava.

"Tamo se nalaze i izrazito političko-propagandne tvrdnje o tome da je vojno zauzimanje Srebrenice praktično bilo nužno. I to je suština - izvještaj komisije nije nikakva ozbiljnija studija tih tragičnih događaja. To je propagandni pamflet Vlade RS za dnevnopolitičke potrebe. Nadam se da su pisci bar bili dobro plaćeni za svoj posao", zaključuje Korać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...