SVE JE MOGLO ZAVRŠITI POTPUNO DRUGAČIJE: Erdoğan je prije ulaska u politiku imao jednu veliku ljubav, ali sve je zaustavio njegov otac…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 27. Avg. 2021  27. Avg. 2021

  • 1

Naša današnja priča vraća vas u mlade dane turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Erdoğan je rođen u četvrti Kasımpaşa u Istanbulu, u porodici koja se preselila iz vilajeta Rize.

Djetinjstvo je proveo u Rizi, gradu u kojemu je njegov otac bio pripadnik Turske obalne straže. Obitelj mu se vratila u Istanbul kada je imao 13 godina. Kao tinejdžer, Erdoğan je na ulicama grada prodavao limunadu i peciva od susama kako bi zaradio dodatni novac.

Odgojen je u vjerničkoj muslimanskoj obitelji. Završio je osnovnu školu Piyale Kasımpaşe 1965. godine, te je pohađao istanbulsku vjersku Srednju strukovnu školu Imama Hatipa do 1973. godine. Iste godine je maturirao u srednjoj školi u Eyüpu u Istanbulu. Potom je studirao poslovno upravljanje u četvrti Aksaray u Školi ekonomije i komercijalnih nauka, sada Fakultetu ekonomije i upravnih nauka Univerziteta u Marmari.

Erdoğan se u mladosti bavio poluprofesionalnim nogometom u mjesnom klubu. Slavni Fenerbahçe je želio transferirati Erdoğana u klub, no to je spriječio njegov otac.

Početci političke karijere

Dok je studirao poslovno upravljanje, Erdoğan se bavio poluprofesionalnim nogometom i politikom. Pridružio se antikomunističkom Nacionalnom turskom savezu studenata. Napisao je, režirao i igrao glavnog lika u predstavi Maskomya 1974. godine, u kojoj su masonstvo, komunizam i judeizam prikazani kao zli.

Postao je predsjednik mladeži islamističke Stranke nacionalnog spasa 1976. godine u Beyoğluu.

Iste godine, promaknut je na položaj predsjednika istanbulskog ogranka stranačke mladeži.

Sve ostalo je historija.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...