PODIGNUTA NAJVEĆA OPTUŽNICA DO SADA ZA ORGANIZOVANO KRIJUMČARENJE MIGRANATA: Ovo su detalji….

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

  • Vijesti

  • 27. Avg. 2021  27. Avg. 2021

  • 0

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je saopšteno da je podignuta do sada najveća optužnica za organizovano krijumčarenje ilegalnih migranata.

- Ukupno 16 optuženih osoba, procesuiranih u okviru operacije kodnog naziva 'Lipa', među kojima strani državljani i državljani BiH, terete se za organizovano krijumčarenje više od 850 ilegalnih migranata - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su:  Ahmed Iftkhar (1977), Sead Mukanović (1985), Hidajet Gaković (1996), Memaga Nuhanović (1971), Fikret Šušnjar (1966), Emrah Mehmedović (2000), Hamid Mehmedović (1975), Ibrahim Gverić (1995), Suad Husak (1991), Safet Husak (1996), Rusmir Gaković (1998), Redžo Osmančević (1988), Esad Bajramović (1954), Senad Keškić (1992), Mirzet Delić (1996) i Medina Mukanović (1996).

Oni se terete se da su počinili krivična djela organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela "krijumčarenje migranata".

- Optuženima se na teret stavlja da su u periodu od mjeseca septembra do 09. decembra 2020. godine, djelujući kao organizovana grupa, u cilju sticanja imovinske koristi, prokrijumčarili najmanje 850 migranata, koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, sa područja BiH na područje Republike Hrvatske i dalje prema zemljama EU - navodi se u saopštenju.

Inkriminisane radnje su u optužnici opisane u 26 tačaka. Predloženo je oduzimanje motornih vozila i drugih predmeta koji su korišteni za izvršenje krivičnog djela.

- Za prvooptuženog, organizatora grupe, Ahmeda Iftkhara, državljanina Pakistana, predloženo je produženje mjere pritvora nakon potvrđivanja optužnice - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Radom Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija na terenu otkrivena je i razbijena organizovana krijumčarska mreža koja je na organizovani način, između ostalog, zaprimala uplate ilegalne imovinske koristi za krijumčarenje migranata od njihovih porodica iz inostranstva.

U ovom predmetu, tokom istrage, ostvarena je značajna saradnja između Tužilaštva BiH i policijskih agencija i partnerskih institucija iz BiH i inostranstva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...