STRUČNJACI SAVJETUJU: Trik je vrlo jednostavan, ovo je način za produžavanje radnog vijeka automobilskih guma…

Gume se troše još više kad su nove i imaju maksimalnu dubinu utora, a ovisno o pogonskim točkovima, njihova degradacija nije jednaka.

  • Auto

  • 30. Avg. 2021  

  • 0

Rotacijom guma osigurat ćete im kvalitetniji rad i ravnomjerno trošenje.

Gume se troše još više kad su nove i imaju maksimalnu dubinu utora, a ovisno o pogonskim točkovima, njihova degradacija nije jednaka. Zato je dobro povremeno ih zamijeniti (najbolje svakih 7000 do 8000 km).

Pogledajte i pročitajte kako mijenjati položaj guma.

Križanje na stražnjoj osovini

Ako imate vozilo s pogonom na sve točkove, najbolje je stražnje gume prebaciti sprijeda, a prednje križati i prebaciti ih straga. Neka prednja lijeva bude stražnja desna, a prednja desna stražnja lijeva.

alt

 

Za vozila s prednjim pogonom – X uzorak za sve četiri gume.

alt

Prednji X

Također za vozila s prednjim pogonom – stražnja lijeva guma ide naprijed desno, a stražnja desna ide naprijed lijevo. Prednje gume se ne križaju nego idu unazad.

alt

Ako ste nekada stavili rezervnu gumu, mijenjanje je posebno važno, a najviše kod 4×4 vozila. Zbog toga je dobro gume mijenjati po dva obrasca, ili prednje straga, a stražnje sprijeda ili promijeniti lijeve i desne gume sprijeda i straga.

Za gume na automobilima visokih performansi (nejednake veličine na prednjoj ili stražnjoj osovini) preporučuje se mijenjati samo s lijeve na desnu stranu.

Gume s direkcijom (nejednaki uzorak) treba mijenjati samo s jedne osovine na drugu, ali se ne smiju mijenjati strane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...