MIRSAD ĐERLEK UPOZORAVA: Borba s delta-sojem je surova, uputio apel …

Đerkel je dalje istakao: "Srbija sa oko 52 odsto vakcinisanih, daleko je od kolektivnog imuniteta, a tako smo produžili opstanak virusa, koji je sada mutirao."

  • Regija

  • 31. Avg. 2021  

  • 0

"Borba sa delta sojem virusa korona je izuzetno surova i očekujemo da u narednim nedjeljama pokaže svu svoju snagu", izjavio je za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije dr. Mirsad Ðerlek.

On je naveo da je tempo vakcinacije izuzetno spor, dodajući da je tužno vidjeti mlade nevakcinisane ljude na respiratorima.

Đerkel je dalje istakao: "Srbija sa oko 52 odsto vakcinisanih, daleko je od kolektivnog imuniteta, a tako smo produžili opstanak virusa, koji je sada mutirao."

Ðerlek je upozorio da je delta soj daleko zarazniji od prvobitne varijante virusa, i zato je još jednom apelovao na sve da se vakcinišu, jer je to jedino rješenje, pišu srbijanski mediji.

Prema njegovim riječima, učenici su do sada bili izuzetno disciplinovani i škole nisu bile izvori zaraze, ali dodaje da ne zna do kada će potrajati redovno pohađanje nastave, koja počinje sutra.

"Zdravstveni sistem je spreman, iako statistički podaci ukazuju da je situacija sve ozbiljnija", rekao je Ðerlek.

On očekuje da ove nedjelje broj oboljelih dostigne 3.000.

Ðerlek uvjerava da je država spremna za novi talas virusa i da je obezbjeđena dovoljna količina kiseonika, lijekova i bolničkih kapaciteta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...