VELIKE PROMJENE U NAMJENSKOJ INDUSTRIJI FEDERACIJE BiH: Ministar Džindić potvrdio, odluke su spremne, slijede smjene OVIH DIREKTORA

Džindić kaže da su dogovoreni sastanci kako bi se uzeli određeni krediti i prevazišli problemi u namjenskoj industriji

  • Vijesti

  • 01. Sep. 2021  01. Sep. 2021

  • 0

Sjednica Vlade FBiH biće održana sutra, a kako Oslobođenje saznaje, očekuju se kadrovske promjene u pojedinim firmama namjenske industrije. Nezvanično, biće smijenjen Enes Memić, direktor Binasa iz Bugojna. To je bio jedan od ključnih zahtjeva radnika ovog preduzeća koji i dalje protestuju ukazujući na probleme kašnjenja plata, neuplaćivanje doprinosa, ali i to što direktor, kako kažu, nije uradio ništa kako bi normalno radili. Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, rekao je za "Oslobođenje" da je najgora situacija u Binasu.

DRASTIČNE KAZNE

- Izričit zahtjev radnika je smjena uprave i Nadzornog odbora s obzirom na to da nema ugovorenih poslova, a direktor je plate isplaćivao zaduživanjem i tako kupovao socijalni mir. Upravi Binasa smo uputili opomenu pred krivičnu prijavu zbog isplaćivanja neto, a ne bruto plaća, a radnici nemaju ovjerene knjižice. Slična situacija je u još četiri, pet preduzeća namjenske industrije, gdje će predstavnici sindikata pokrenuti krivične prijave protiv uprava društva, a tu su kazne drastične, naglasio je Melez.

Kaže da je obišao i firmu BNT TMiH Novi Travnik, gdje je razgovarao sa upravom društva, Sindikatom i predstavnicima Nadzornog odbora, a o detaljima sastanka upoznat je i Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

- Dogovorili smo se da riješimo goruće probleme. Naime, BNT TMiH ima razvojni program za koji Vlada FBiH mora uložiti određena sredstva i to je najveći problem pa smo se dogovarali kako doći do tih sredstava. Radi se otprilike o 5 miliona KM i dogovorili smo sa Džindićem i premijerom FBiH Fadilom Novalićem da se putem kredita ili grant sredstava dođe do tog novca da bi se obezbijedili novi poslovi i stabilnost radnih mjesta. Imam informacije da je Džindić stupio u kontakt sa Razvojnom bankom i čekamo povoljan rezultat tih razgovora. Isplaćena je jedna zaostala plaća i ostale obaveze tako da se situacija u BNT-u smirila, kaže Melez.

Kada je riječ o Tehničkom remontnom zavodu Hadžići, Melez ističe da je tu status quo i da sa Džindićem i upravom još nisu načeli tu temu. Nadalje kaže da u firmi Pretis imaju ugovore, da su isplaćene plate, ali da su problem loši međuljudski odnosi, pa se ide ka tome da se i to zaustavi.

- Uprkos svemu ovome, mi nismo odustali od najavljenog generalnog štrajka sve dok se sve ne dovede, rekao bih, u ravan. Ranije smo imali redovne sastanke na kojim su bili svi direktori firmi namjenske industrije, predstavnici sindikata i resornog ministarstva. Svaki mjesec smo se dogovarali o nekim stvarima, ali tu praksu je prekinuo direktor Binasa iako smo htjeli da im pomognemo. O problemima smo upoznali i potpredsjednicu FBiH Meliku Mahmutbegović, koja nam je obećala pomoći još 9. februara prošle godine, ali se od tada nije oglasila. Hoćemo opet da zakažemo sastanak svih direktora kao ranije, ali čekamo da se završe smjene i da sa novim upravama nastavimo raditi kao prije, da to potpišemo i imamo neku sigurnost. Moram napomenuti da sa Džindićem imamo izvanrednu saradnju i da nam pomaže koliko je u mogućnosti, govori Melez.

SASTANCI SA BANKARIMA

"Oslobođenje" saznaje i da je spremna i odluka o smjeni Isme Hebibovića, direktora Zraka, te da se očekuje imenovanje nove uprave. Melez kaže da radnici zahtijevaju smjenu NO i insistiraju da u firmu uđe SIPA kako bi provjerila neke navode. Džindić u izjavi za "Oslobođenje" nije potvrdio da će spomenuti direktori biti smijenjeni, ali jeste to da će biti kadrovskih promjena.

- Sa gospodinom Melezom sam u stalnom kontaktu i informisao sam ga o tome koje smo korake poduzeli. Dogovorili smo sastanke sa bankarima vezano za uzimanje određenih kredita koji su bili u fazi zastoja da pomognemo da se prevaziđu problemi. Ovo je industrija koja ima velike promjene u toku jedne godine i onda ne možete predvidjeti svaki poremećaj, a svjedoci smo da tih poremećaja ima puno na tržištu, posebno u namjenskoj industriji. Nadam se da ćemo se u narednih 30-ak dana vratiti gdje smo bili, da redovno izmirujemo obaveze, da radimo i poštujemo kupce i ugovore koje smo potpisali, rekao nam je Džindić.

(Oslobođenje.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...