"SB" PATROLA NA POTPISIVANJU VELIKOG UGOVORA: Tramvaji koje nabavlja ministar Šteta koštaju 34 miliona eura, a prvi stiže za...(FOTO)

Prvi će stići u septembru 2023., a svi drugi do ljeta 2024. godine, a iz Ministarstva privrede je najavljeno da će biti kupljeno još tramvaja.

  • Vijesti

  • 01. Sep. 2021  

  • 2

Predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i kompanije Stadler su potpisali danas ugovor o nabavci 15 novih niskopodnih tramvaja u vrijednosti od 34 miliona eura.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uz čiju pomoć će tramvaji i biti kupljeni.

Prvi tramvaj bi trebalo da dođe 24 mjeseca od potpisa ugovora, a svih 15 do 32 mjeseca. Znači, prvi će stići u septembru 2023., a svi drugi do ljeta 2024. godine, a iz Ministarstva privrede je najavljeno da će biti kupljeno još tramvaja.

Ministar privrede Adnan Šteta koji je u ime ministarstva potpisao ovaj ugovor je kazao da je ovo "veliki dan", odnosno jedan u nizu velikih dana koji je realiziran po pitanju javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo, piše Klix.

"Danas smo potpisali jedan od ključnih i generacijskih projekata i ugovora. Radi se o najvećoj investiciji u vozila u javnom prijevozu u posljednjih 40 godina u Kantonu Sarajevo. Posljednja ozbiljna i velika investicija je bila između 1973. i 1982. godine", rekao je Šteta.

Zajedno sa EBRD-om i EIB-om, Šteta ističe da Ministarstvo radi na i drugim, novim projektima, a to su izgradnja pruge do Hrasnice, proširenje tramvajskog prijevoza do Hrasnice, proširenje trolejbuske mreže do Vogošće, kao i nabavku dodatnih trolejbusa i tramvaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...