ZVIZDIĆ NAJAVLJUJE RASPLET POLITIČKE KRIZE U BiH: "Očekujem združenu akciju i domaćih i međunarodnih snaga, blokada će biti prekinuta u momentu kada..."

Na sastanak predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denisa Zvizdića s članovima Kolegija ovog doma i šefovima klubova zastupnika nisu došli predstavnici iz Republike Srpske. Ako blokada potraje, nema ni budžeta, čime bi bile ugrožene plate za više hiljada radnika u državnim institucijama. O ovome je sinoć u programu Federalne televizije govorio Denis Zvizdić

  • Politika

  • 02. Sep. 2021  

  • 5

Brojne izuzetno važne tačke, zakoni i drugi materijali čekaju da budu usvojeni s posebnim osvrtom na budžet institucija Bosne i Hercegovine i na zakone koji su neophodni za dalji napredak na putu evropskih integracija i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, ističe Zvizdić.

Navodi da su očekivali da će im se pridružiti i kolege iz klubova političkih partija koje imaju sjedište u Banjoj Luci, imajući u vidu činjenicu da je Milorad Dodik prisustvovao jučerašnjoj sjedinici Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To se, međutim, nije desilo.

- Mislim da je, prije svega, riječ o nekonzistentnom ponašanju Milorada Dodika i vladajuće SNSD, koju, nažalost, u potpunosti prate opozicione partije iz bh. entiteta RS. Ako oni postanu svjesni nivoa svoju odgovornost i potrebe da se mijenja politička paradigma i u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini, onda bi trebali prisustvovati ovakvim sastancima i prisustvovati zasjedanju najvećeg zakonodavnog organa BiH. Mi ćemo i dalje biti otvoreni za dijalog, za dogovor o dinamici rada Predstavničkog doma. Naš zaključak danas jeste da mi nastavimo raditi u skladu s Ustavom i poslovnikom i sjednica Predstavničkog doma će biti sazvana za polovinu septembra – kaže Zvizdić.

Objašnjava da u Predstavničkom domu postoji kvorum, ali naglašava da zastupnici imaju pravo i obavezu da prisustvuju sjednicama Parlamenta i nadležnih komisija.

- Biti izabrani zastupnik ne znači ostaviti na volju zastupniku da li će dolaziti na sjednice ili neće. To je njegova ustavna i zakonska obaveza, posebno imajući u vidu visoke plate koje zastupnici primaju u odnosu na standard građana Bosne i Hercegovine – ističe Zvizdić.

Ako se ne usvoji budžet institucija Bosne i Hercegovine, onda se do kraja septembra mora donijeti odluku o privremenom finansiranju. U protivnom, naglašava Zvizdić, uposleni na nivou institucija Bosne i Hercegovine neće moći dobiti platu i ostala primanja u oktobru, novembru i decembru, a među njima više od 7.000 onih koji dolaze s teritorije Republike Srpske.

- Oni koji prave ovakvu opstrukciju moraju odgovarati tim ljudima zašto neće dobiti plate i neće biti u mogućnosti da vrate kredite ili da imaju normalan život sa svojom porodicom – poručuje Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ključni motiv za bojkot je kulminacija politike koju provodi SNSD u institucijama Bosne i Hercegovine: pokušaj blokiranja svih procesa unutra Bosne i Hercegovine na putu ka euroatlantskim integracijama, ekonomskom razvoju, u nastojanju da se ona prikaže nefunkcionalnom državom i na takav način pripremi teren za etnocentrističke i secesionističke namjere koje ima Milorad Dodik i partija koju onda predstavlja.

- Očekujem združenu akciju i domaćih i međunarodnih snaga, onih koji poštuju vladavinu prava, demokratske standarde, koji su svjesni činjenice da je čitava država u jednom zamrznutom stanju samo zbog nerealnih, retrogradnih ambicija i ideja koje ima gospodin Dodik i onih koji ga, nažalost, u takvim retrogradnim akcijama prate – ističe Zvizdić.

Smatra da će nova sinergija između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, posebno na relaciji Amerika – Njemačka donijeti novu energiju u Bosni i Hercegovini i otkloniti prepreke i blokade s kojima se ona suočava.

- Blokada sasvim sigurno neće dugo potrajati. Ona će biti prekinuta u momentu kada prestane važenje odluke o privremenom finansiranju, a to je do kraja septembra. Novac je u pitanju. I da je bila potrebna odluka Vijeća ministara o raspodjeli 600 miliona konvertibilnih maraka od MMF-a, blokada bi bila prekinuta, kao što je bila prekinuta Dodikovim dolaskom na sastanak s Erdoganom, pa njegovim jučerašnjim dolaskom u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Uvijek kada bude u pitanju novac ta blokada će biti prekinuta, što znači da tu nema nikakve konzistentnosti i stvarne ideje iza toga, nego je ideja samo da se Bosna i Hercegovina pokuša učiniti nefunkcionalnom i prikazati da narodi u Bosni i Hercegovini ne mogu živjeti zajedno, a to nije istina – naglašava Zvizdić.

Ocjenjuje da će ovakvih i sličnih dešavanja biti do izbora 2022. godine jer je potpuno izvjesno, ističe, da je Dodik krenuo s izbornom kampanjom te da je odlučio da u njoj ne budu dominantne teme koje su vezane za bolji život svakog građanina u Bosni i Hercegovini, već da će to ponovo biti teme vezane za devedesete, teme bazirane na mitologijama, mitomanijama, etnocentrizmu, secesionizmu.

- Te politike moraju biti pobijeđene. U Bosni i Hercegovini mora postati dominantna nova politička paradigma koja će voditi brigu o jačanju države Bosne i Hercegovine. Na prvom mjestu uvijek mora biti država Bosna i Hercegovina, a onda povećanje standarda i sigurnosti svih njenih građana – zaključuje Zvizdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...