IZJAVA AMERIČKOG GENERALA SNAŽNO ODJEKNULA KOD PRORUSKIH SNAGA NA BALKANU: "Treba učiniti sve da Srbija što prije uđe u NATO"

Vjerujem da je u američkom interesu da doprinese jakom i stabilnom Kosovu”, rekao je

  • Regija

  • 02. Sep. 2021  

  • 0

Michael D. Barbero, američki general potpukovnik u penziji je u razgovoru za Kosovo online naveo da su Sjedinjene Američke Države na katastrofalan način napustile Afganistan, te da nije iznenađen što su Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija prihvatili afganistanske izbjeglice, kao i da bi NATO i Amerika trebali učiniti sve kako bi Srbija ušla u NATO.

Barbero je rekao da su dva pitanja loše riješena kada je radi o Afganistanu.

"Predsjednikova odluka da okonča američku misiju u Afganistanu do 1. septembra i katastrofalan način na koji smo napustili Afganistan. Prvo, preporuka predsjedniku je bila da zadrži 2.500 američkih vojnika u Afganistanu za podršku afganistanskim snagama. Da se ovaj plan slijedio, ovih 2.500 vojnika nastavilo bi podržavati afganistanske snage i spriječili bi talibane da zauzmu zemlju. Ove greške su bile dodatno pogoršane loše izvršenim povlačenjem. Rezultati su bili katastrofalni: izgubili smo 13 hrabrih vojnika, mornara i marinaca, napustili smo nekoliko stotina Amerikanaca i napustili smo svoje afganistanske saveznike do strašne sudbine. Sve se ovo moglo izbjeći”, rekao je.

Mnogi na Balkanu se pitaju hoće li se američke snage uskoro povući s Kosova, jer se o tome govorilo u posljednje dvije godine?

"Vjerujem da je u američkom interesu da doprinese jakom i stabilnom Kosovu", rekao je i odgovorio na pitanje bi li ulazak Srbije u NATO doprinio sigurnosnoj situaciji u regiji.

“Vjerujem da bi Amerika i NATO trebali učiniti sve što je moguće da olakšaju ulazak Srbije u NATO. Između NATO i Srbije postoji mnogo zajedničkih interesa, pa SAD i NATO trebaju nastaviti ovaj dijalog sa Srbijom. Nadajmo se da će se kroz ovaj proces odnos između Srbije i Kosova normalizirati”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...