BORENOVIĆ O KRIZI U BiH: „Zajednički stav srpskih stranaka o neprihvatanju Inzkovog zakona…”

"Uspjeli su i ranije uspostaviti dogovor oko mnogih osjetljivih pitanja, poput NATO puta, usvajanja Zakona o akcizama, njima svojstvene podjele političkog plijena i funkcija, pa tako treba i sada da traže rješenje.

  • Mini market

  • 04. Sep. 2021  

  • 4

Predsjednik PDP Branislav Borenović je još jednom istakao kako trenutno imamo jednu od najozbiljnijih političkih kriza kojoj se još ne nazire kraj, te da je vrijeme da se ta kriza pokuša prevazići.

"Prošlo je više od mjesec dana od kada je činovnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, koji se tada nazivao visoki predstavnik u ostavci, bespotrebno nametnuo zakon osjetljivog sadržaja i iza sebe ostavio jednu od najozbiljnijih političkih kriza u prethodnih nekoliko godina, kojoj se ne nazire kraj. Vrijeme je da se počne ozbiljno razgovarati o prevazilaženju ove krize, jer osim ubiranja kratkotrajnih političkih poena, nikome ne donosi ništa dobro", rekao je Borenović.

Borenović kaže da zajednički stav srpskih stranaka o neprihvatanju nametnutog zakona, potvrđen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ostaje nepromjenjen.

"Međutim, stranke i politički lideri iz FBiH treba da shvate da se prvobitno likovanje zbog tog zakona polako topi pred nadolazećim obavezama koje treba da preuzmu zajedničke institucije BiH. Treba da shvate kontradiktornost svog djelovanja, jer se s jedne strane kunu u BiH, a s druge strane godinama su zazivali nametanja odluka nižerazrednih činovnika poput Inzka. Dok je takvo stanje, BiH nije suverena i to treba da shvate, prihvate realnost ili će svjesno ići u još veću destabilizaciju zemlje u koju se kunu",  kaže Borenović.

On ističe da je potreban unutrašnji dogovor i rješenje.

"Zbog različitog tumačenja događaja iz prošlosti, poglavlja koja nisu zatvorena, a koja se tiču i nekažnjavanja svih svirepih zločina, uključujući i one nad srpskim stanovništvom, kao i sveprisutnog govora mržnje, neće biti jednostavno naći rješenje koje je prihvatljivo za sve. Ali rješenje se ne može ni iznaći bez volje za dogovorom. Vladajuće stranke SNSD, HDZ i SDA, prije svih, treba da sjednu i nađu zakonsku formulaciju koja će biti prihvatljiva svima i koja će proći unutrašnju parlamentarnu proceduru", rekao je Borenović.

Dodao da opozicija ima prijedloge, ali da vlast nosi najveću odgovornost za prevazilaženje “Inzkovog zakona”, prenosi Srpska.info.

"Uspjeli su i ranije uspostaviti dogovor oko mnogih osjetljivih pitanja, poput NATO puta, usvajanja Zakona o akcizama, njima svojstvene podjele političkog plijena i funkcija, pa tako treba i sada da traže rješenje. Mi iz opozicije imamo i imaćemo prijedloge, ali vlast nosi najveću odgovornost da preduzme početne korake od čijeg toka i dogovora će zavisiti i spremnost da se svi uključe u konačan dogovor kojim bi se prevazišlo ovo pitanje nametnute Inckove odluke", zaključio je Borenović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...