ZBOG ČLANKA KOJI JE IZAZVAO ŽESTOKE REAKCIJE: Urednica “Slobodne Dalmacije” se izvinila, evo o čemi se radi …

300 psihologa izdalo je saopćenje u kojem traže javno izvinjenje "Slobodne Dalmacije" za, kako su napisali, članak koji se na senzacionalistički način bavi nečijom prošlošću.

  • Društvo

  • 04. Sep. 2021  04. Sep. 2021

  • 0

"Slobodna Dalmacija" objavila je članak o ženi koja je nekad bila prostitutka, da bi potom završila psihologiju i postala socijalna radnica, što je izazvalo žestoke reakcije u javnosti.

"Slobodna Dalmacija" je u više navrata u člancima problematizirala činjenicu da neko ko se nekad bavio prostitucijom može raditi u socijalnoj zaštiti.

Članak je izazvao žestoke reakcije, a 300 psihologa izdalo je saopćenje u kojem traže javno izvinjenje "Slobodne Dalmacije" za, kako su napisali, članak koji se na senzacionalistički način bavi nečijom prošlošću.

Reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dok je HND zatražio ostavku cijelog uredništva Slobodne.

Nakon burnih reakcija objavili su još jedan članak pod naslovom "Nakaradna zakonska rješenja kojima se regulira tko se može zaposliti u sistemu: u socijalnoj zaštiti posao mogu dobiti osuđivani pedofili i nasilnici", u kojem su povezali ljude koji se bave prostitucijom s pedofilima i nasilnicima.

Glavna urednica: Ispričavam se

Danas je, ipak, glavna urednica "Slobodne Dalmacije" Sandra Lapenda objavila reagiranje, koje Index.hr prenosi u cijelosti:

"S iskrenim i punim poštovanjem prema javnosti, kolegicama i kolegama, a zbog neprimjerene prezentacije teme o ženi, bivšoj prostitutki zaposlenoj u jednom od Centara za socijalnu skrb, objavljene 2. rujna 2021. u Slobodnoj Dalmaciji, kojom smo htjeli upozoriti na još jednu od mnogih manjkavosti sustava socijalne zaštite, osobno se i profesionalno ispričavam svima koje je naš način prezentacije teme povrijedio.

Cijenim mišljenje kolega novinara i urednika te zahvaljujem svima koji su konstruktivno i argumentirano reagirali na objave, a mi uviđamo post festum da način na koji je to urađeno nije bila dobra odluka nas kao uredništva Slobodne Dalmacije te smo delikatnoj temi trebali pristupiti primjerenije nego što smo to u ovome slučaju napravili".

Prije izvinjenja u printanom izdanju izašla potpuno drugačija verzija

No, prije izvinjenja koja je objavljena na portalu "Slobodne Dalmacije", u printanom izdanju tog medija objavljen je jutros sasvim drugačiji tekst koji također potpisuje glavna urednica Sandra Lapenda.

Prije navodne isprike glavne urednice koja je popodne objavljena, evo što je ista osoba napisala u današnjem tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije.

Objavljuje Hrvoje ZovkoSubota, 4. rujna 2021.

Uz nadnaslov "Val zapjenjenih uvreda zapljusnuo Slobodnu i njezine sugovornike" i naslov "Zamijenili su teze, ovo je priča o greškama sustava", Lapenda piše da je priča o ženi zapravo priča o "dubokim problemima sustava".

"Nakon objave teksta u Slobodnoj, u brojnim negativnim reakcijama bez ikakvih dokaza stvorena je slika po kojoj je riječ o osobi koja je na prostituciju bila prisiljena teškim životnim uvjetima iz kojih se uzdigla teškim radom i žrtvom", piše Lapenda, iako Slobodna Dalmacija nije objavila apsolutno nikakav dokaz da se žena bavila prostitucijom iz nekog drugog razloga.

"Nitko ne može reći smatra li ona uopće bavljenje prostitucijom problem, a to je prilično važno pitanje s obzirom na posao koji trenutno obavlja, a to je rad s djecom i maloljetnicima", nastavlja Lapenda.

"Prostitutke otprilike dva puta češće obolijevaju od PTSP-a od vojnika koji su sudjelovali u ratnim sukobima", dodaje.

"Je li nekoliko mjeseci od posljednjeg uhićenja dovoljno da bi se za žrtvu moglo zaključiti da je rehabilitirana i pogodna za rad s najugroženijim skupinama u društvu?", pita se Lapenda.

Na dvije stranice printanog izdanja "Slobodne Dalmacije" još se nalazi i tekst Marka Didića, koji potpisuje i prvi tekst "Slobodne Dalmacije" o ovoj temi, ali i mišljenje sociologa Zlatka Miliša koji kaže da je licemjerno cijelu priču gledati kao crno-bijelu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...