U GOSPIĆU OSVANUO SRAMOTAN GRAFIT S VJEŠALIMA I PREZIMENOM PUPOVAC: HSP-ov gradonačelnik ne vidi razlog za osudu i smatra to "slobodom govora"

Gradonačelnik Gospića kaže "da je možda Milorad Pupovac sam napravio taj grafit sa optuži Hrvate"

  • Regija

  • 04. Sep. 2021  

  • 0

U Gospiću je u petak bio nacrtan grafit, koji je poslije neko prebojio, s obješenim ljudskih likom ispod kojeg je pisalo Pupovac, što je ličko-senjski župan Ernest Petry (HDZ) osudio i ocijenio govorom mržnje, a gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) je rekao kako ne vidi razlog za osudu, prenosi novinska agencija HINA.

Petry i Starčević izjavili su za Hinu kako im nije poznato ni ko je grafit nacrtao ni ko ga je prebojio u bijelo te po čijem se nalogu to dogodilo.

U Srpskom narodnom vijeću (SNV) ocjenjuju da je grafit očiti "govor mržnje", te podsjećaju da su i po širem centru Zagreba prije dvije godine crtani slični grafiti govora mržnje upućeni predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.

SNV to smatra "sramotnim činom" i pozivom počinitelja "na ubistvo predstavnika srpske nacionalne zajednice" te ističe kako ni nakon dvije godine nisu pronađeni autori zagrebačkih grafita.

Na portalu SNV-a "Novosti" piše da nisu poznati "oni koji su stavili na zid ovu sramotu", ali su zato "itekako poznati oni koji nadahnjuju ekstremiste u njihovom pokušaju ponovne ustašizacije Hrvatske".

Ernest Petry je rekao da kao župan osuđuje svaki govor mržnje te kako smatra da je "došlo vrijeme da se vodi briga o privrednom razvoju Like i cijele županije, a ne da se vrijeđamo po bilo kojoj osnovi".

Nije mu poznato ko je to učinio, ali smatra da "takva djela proizlaze iz ideja osoba koje ne gledaju na bolju budućnost županije i Hrvatske kao zemlje članice Evropske unije".

Gradonačelnik Gospića Starčević pak nije izričito osudio grafit.

"Nisam u Gospiću. Zbog čega bih ja to osuđivao, nešto o čemu pojma nemam? Tako se osuđivalo u Jugoslaviji, fućka mi se za Jugoslaviju. Zašto to ne bi bila i sloboda govora? Ne zanima me to, nisam vidio, ja nisam policajac. Ako je negdje neko objesio Milorada Pupovca, onda zna i zašto, onda je tu i policija da vidi zašto ga je objesio, koji je problem. Ja ne mogu biti izvršitelj nekakve pravde samo zato što sam gradonačelnik", rekao je Starčević.

Na primjedbu da je župan Petry osudio grafit kao govor mržnje, Starčević je rekao: "Možda je čak i on to napravio. Oni su do podne u koaliciji, HDZ i Pupovac, a popodne u ratu, kako im je potrebno."

Glasnogovornik SNV-a Eugen Jakovčić rekao je za Hinu "da SNV i gospodin Pupovac nemaju saznanja ko je nacrtao grafit, da su prijavili policiji ne bi li se otkrilo ko je počinilac."

Na pitanje zna li ko je grafit prebijao Jakovčić je odgovoro da se prije kratkog vremena čuo s Pupovcem o tome i da ni njima nije poznato ko je to učinio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...