POLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO: “Pitanje statusa Predsjedništva BiH, vjerojatno će se tražiti u okviru "APRILSKOGA PAKETA", o ovome modelu, SCHMIDT NIJE GOVORIO…”

Schmidt je govorio u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj o "nedostatnoj zastupljenosti Hrvata u centralnim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji".

  • Mini market

  • 06. Sep. 2021  06. Sep. 2021

  • 2

Ne čini mi se da izjava Christiana Schmidta o tome da se Hrvati moraju osjećati zastupljenima u Bosni i Hercegovini na bilo koji način prejudicira koncept nacionalne zastupljenosti, kazao je za portal Radiosarajevo.ba ugledni politolog i politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero, komentirajući izjave novog visokog predstavnika koje su danas izazvale mnogo pažnje i reakcija.

Schmidt je govorio u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj o "nedostatnoj zastupljenosti Hrvata u centralnim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji".

"Schmidt je ovo govorio u svojoj izbornoj jedinici u Bavarskoj, na skupu u organizaciji svoje (stranke) CSU, a poznato je da naturalizirani Nijemci hrvatskog porijekla u Bavarskoj glasaju za njega i njegovu stranku, i da ga doživljavaju kao 'hrvatskog prijatelja'", istakao je Gjenero.

Kako dodaje, jasno je da "Njemačka insistira na takvoj reformi izbornoga zakonodavstva, koje će osigurati provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava, kao i "mogućnost da se svi u Federaciji osjećaju reprezentiranima treba tražiti u decentralizaciji države".

"Pitanje statusa Predsjedništva BiH, pak, vjerojatno će se tražiti u okviru "Aprilskoga paketa", a ne u modelu "legitimne reprezentacije". O tom modelu, uostalom, Schmidt nije niti govorio. Idealno rješenje za BiH se čini njena organizacija kao jedinstvene, funkcionalne, ali visoko decentralizirane države", zaključio je Gejerno.

Podsjetimo, visoki predstavnik je rekao kako je Komšić hrvatski predstavnik u državnom Predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati.

"Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem", rekao je Schmidt na skupu pod nazivom "Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine" koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

Nadalje, on rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u "kompliciranim državnim strukturama".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...