KREŠIĆU JE U SCHMIDTOVOM IZLAGANJU ZAPAO "JEDAN DETALJ": Visoki predstavnik konačno je BiH pogledao izvana, a ne optikom ..."

"...čaršijskog velikobošnjačkog nacionalizma."

  • Mini market

  • 06. Sep. 2021  06. Sep. 2021

  • 4

"Onaj ko ne želi nove nestabilnosti i konflikte te ko nije promicatelj većinskog nacionalizma, pozdravit će istup gospodina Schmidta", rekao je Zoran Krešić, politički komentator i novinar komentarišući jučerašnji istup novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koji je kazao da su člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, više birali Bošnjaci nego Hrvati te da se Hrvatima mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima u svim tijelima vlasti u BiH.

U Schmidtovom izlaganju Krešiću je posebno za oko zapao jedan detalj. 

"Zapravo, visoki predstavnik, koji je ugledni njemački političar konačno je BiH pogledao izvana. Nepristrano! A ne optikom čaršijskog velikobošnjačkog nacionalizma", rekao je Krešić.

Krešić kaže da novi visoki predstavnik može pokrenuti procese kako bi BiH krenula naprijed.

“Ukoliko se ostvari to na čemu Schmidt inzistira, a to je pošten odnos prema trima stranama, Bosna i Hercegovina ima šanse jako brzo krenuti naprijed”, istaknuo je Krešić u izjavi za HMS.

Pojasnio je da to podrazumijeva povratak toliko potrebne kohezije, ali, kako navodi, ponajprije povratak povjerenja između Hrvata i Bošnjaka.

“I zapravo radi se o potezu koji je najviše u interesu Bosne i Hercegovine”, rekao je Zoran Krešić.

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Christian Schmit kazao je konferenciji u Njemačkoj na nedostatnu zastupljenost Hrvata u institucijama vlasti u BiH.

On se posebno osvrnuo na način na koji je Željko Komšić izabran u Predsjedništvo BIH.

“Gospodin Željko Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Schmidt na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine” koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

Schmid je tom prilikom zaključio da se Hrvatima mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...