“NASILNO USPOSTAVLJANJE „SRPSKOG SVETA“ PUTEM ENTITETSKIH INSTITUCIJA”: Salkić reagovao na poziv direktora Republičkog pedagoškog zavoda RS-a zbog …

OHR je dužan i obavezan po svom mandatu da obezbijedi provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma što uključuje okruženje bez diskriminacije za one koji su se vratili.

  • Društvo

  • 07. Sep. 2021  07. Sep. 2021

  • 1

Reagujući na instrukciju direktora Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predraga Damjanovića u kojoj poziva sve direktore osnovnih i srednjih škola u RS-u da obilježe Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić istakao je da je ovo očiti dokaz nasilnog uspostavljanja „srpskog sveta“ putem entitetskih institucija u situaciji kada Bošnjaci nemaju ustavne mehanizme da se suprotstave ovom nasilju.

"Instrukcija koju je uputio direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, Predrag Damjanović, je s pozicije Ustava entiteta koji garantuje obrazovanje pod jednakim uslovima neprihvatljiva. Također, s pozicije Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koji garantuje obrazovanje bez bilo kog oblika diskriminacije: “U osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu”, ona je neprihvatljiva", smatra Salkić. 

Kaže da je ovo očiti dokaz nasilnog uspostavljanja „srpskog sveta“ putem entitetskih institucija u situaciji kada Bošnjaci nemaju ustavne mehanizme da se suprotstave ovom nasilju.

"Ovakvo ponašanje je direktna posljedica dugogodišnjeg blagonaklonog odnosa OHR-a i OSCE-a spram diskriminacije bošnjačkih učenika koju provode vlasti u ovom entitetu. OHR je dužan i obavezan po svom mandatu da obezbijedi provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma što uključuje okruženje bez diskriminacije za one koji su se vratili. OHR i OSCE godinama bez ozbiljne reakcije posmatraju kršenje prava djece Bošnjaka u ovom entitetu. Pozivam vas da prestanete to činiti i da iskoristite mehanizme koje imate i prekinete diskriminaciju i aparthejd u obrazovnom procesu u ovom entitetu. Bošnjačkoj djeci i nastavnom osoblju nije mjesto na ovakvim časovima bez obzira na ovakvu instrukciju koja krši ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom", saopćio je danas Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...