DELTA SOJ UZIMA SVE VIŠE MAHA U BOSNI I HERCEGOVINI: Bolnice proširuju kapacitete, nadležni zvone na uzbunu (VIDEO)

Rezultat je to nepoštivanja mjera i razmjerno male procijepljenosti građana, tvrde u mostarskoj bolnici.

  • Vijesti

  • 07. Sep. 2021  

  • 0

Rukovodstvo Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar ponovno je odgodilo pružanje redovnih usluga te je, nakon više mjeseci, jedan od odjela u glavnoj bolničkoj zgradi pretvoren u COVID odjel uslijed povećanog broja osoba koje zbog zaraze koronavirusom trebaju hospitalizaciju. Rezultat je to nepoštivanja mjera i razmjerno male procijepljenosti građana, tvrde u mostarskoj bolnici, javlja BHRT.

"Mi imamo dovoljno kreveta. Zavisi kuda priča bude vodila. Mi u jednom času možemo imati i 800 pacijenata, ako to bude trebalo. Međutim, ono što je ovog puta za razliku od dosadašnjih zabrinjavajuće je puno teža klinička slika. Devedeset devet posto hospitaliziranih su oni koji se nisu cijepili", rekao je direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić.

U Općoj bolnici u Sarajevu oslobođen je odjel neurologije, a određeni odjeli su spojeni kako bi se omogućio potreban medicinski kadar.

“U toku je prebacivanje jednog broja pacijenata u novootvorene prostore novog sprata sa svime što je potrebno da bismo bili spremni ovdje dalje primati pacijente. Mi ćemo, kao i ranije, oslobađati dio po dio bolnice, tako da ćemo imati otprilike polovinu bolnice koja će odgovarati COVID-u”, kazao je direktor Opće bolnice “Primarijus dr. Abdulah Nakaš”, Sarajevo Ismet Gavrankapetanović.

Epidemiološka situacija svakim danom je lošija, upozoravaju stručnjaci. Pribojavaju se da će do povećanja broja zaraženih doći i s početkom školske godine, ali je ipak najveći problem to što se značajan dio građana odbija vakcinisati. Radnici u zdravstvu su spremni za novi val.

“Mi smo već ovladali koronom, ali korona ne vlada nama. Ona se širi. Narod se ne vakciniše. Širi se antivakciona kampanja. To je čista ludost. Dajem vam primjer, nana od 80 godina i njezina nevjesta su zajedno legle. Nana je primila dvije doze Pfizera u martu i aprilu. Nevjesta ‘prepametna’ nije htjela vakcinu. Nevjesta je uletjela u plućnu emboliju, a nana nakon sedam dana sa upalom pluća, otišla kući”, upozorava infektolog Nazif Derviškadić.

U toku su konsultacije svih nivoa vlasti radi uspostave pravnog okvira za sistem digitalne potvrde u Bosni i Hercegovini zbog olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...