SALMAN RUSHDIE SE OPROSTIO OD BELMONDA: “Ne želim mu da počiva u miru…”

"...Želim mu vječnost u vožnji brzim automobilima s lijepim ženama i pištoljem u krilu, a za njim goniči. Tu mu je mjesto: u filmskom raju, zauvijek", napisao je književnik.

  • Kultura

  • 07. Sep. 2021  

  • 0

Salman Rushdie, slavni indijski pisac i esejist, kratkom se porukom oprostio od legendarnog glumca Jean-Paula Belmonda. Rushdie je na svojoj web stranici objavio sjećanje na Belmonda i poručio da mu "ne želi da počiva u miru".

"Godine 1965., kad sam imao osamnaest godina na sveučilištu Cambridge, kino Arts u blizini trga Market bilo mi je najdraže mjesto.

Te sam godine gledao dva filma Jean-Luca Godarda u kojima glumi Jean-Paul Belmondo, Breathless, sa Jeanom Sebergom i Pierrot le Fou, s Annom Karinom. Belmondo je za mene odmah postao oličenje kul osobe. Bio je neodoljivo privlačan i glumio je ljude s malo riječi i povremene nasilne radnje: suprotno od onoga kako sam sebe vidio.

On je bio osoba kakva bih želio biti da nisam bio ono što jesam. Njegovo pretučeno mrtvo lice i dugo tijelo raširenih udova savršeno su odgovarali Godardovim ubilačkim farsama, onim tragikomedijama za koje se činilo da osvajaju raspoloženje tog desetljeća i iznenađujuće se dobro drže u ovom desetljeću, također tragikomično, također ubojito.

Ne želim mu da počiva u miru. Želim mu vječnost u vožnji brzim automobilima s lijepim ženama i pištoljem u krilu, a za njim goniči. Tu mu je mjesto: u filmskom raju, zauvijek", napisao je književnik, prenosi Index.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...