UGLEDNI NJEMAČKI ANALITIČAR BODO WEBER O TZV. MUSLIMANSKOM OSTRVU: "Schäuble ne poznaje Balkan, on vodi političku kampanju, pun je predrasuda..."

"Schäuble se ovom temom ne bi ni bavio da nije nastupajućih njemačkih izbora", izjavio je Weber

  • Vijesti

  • 08. Sep. 2021  

  • 4

Konferenciju Euroatlantske perspektive BiH, koja je u Njemačkoj održana u nedjelju, obilježile su brojne sporne izjave, a posebno one predsjednika Bundestaga i bivšeg njemačkog ministra finansija Wolfganga Schäublea (CDU).

Schäuble je govorio o važnosti opstojnosti BiH te važnosti dosadašnjeg, ali i daljnjeg međunarodnog angažmana. Ipak, zabilježena je i izjava o "fragilnoj državi", koju susjedne zemlje prijete da rastrgnu, i kako bi nakon toga ostalo "muslimansko ostrvo" sa znatnim konfliktnim potencijalom i kao stalni izvor nemira – tim prije što je tu i "samoproklamovana zaštitnica Turska".

Treba uzeti u obzir da je ovo bio događaj vezan za njemačku izbornu kampanju, ali i da gospodin Schäuble nije poznavatelj Balkana, kao ni Bosne i Hercegovine, smatra Bodo Weber, analitičar, politolog i saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.

"To su bile klasične predrasude, posebno iz konzervativnog ugla prema Bošnjacima, s problematičnom identifikacijom s islamom i vezom s Turskom. Dalo bi se raspravljati o odnosima turkse vlasti i predsjednika s bošnjačkom politikom, ali to je posebna tema. Nažalost, ovo generaliziranje se pretvorilo u izjave kakve smo već viđali kad su u Evropskoj uniji željeli privući pažnju zbog Bosne i Hercegovine", izjavio je Weber.

Za Schäublea je kazao da je značajan, ali da više ne igra važnu ulogu u svojoj stranci, a na drugoj strani ne poznaje prilike na Zapadnom Balkanu.

"Schäuble se ovom temom ne bi ni bavio da nije nastupajućih njemačkih izbora", izjavio je on te naglasio kako ovo sigurno nisu stavovi njemačke vlade te da kancelarka Angela Merkel nema slične izjave.

Ova izjava ne bi trebala utjecati na politiku viskog predstavika Christiana Schmidta, koji je prisustvovao skupu, smatra Weber, ali kaže i kako on možda situaciju u BiH posmatra kroz slične naočale, ali da sigurno ne upada u predrasude kao Schäuble.

Weber je i u Schmidtovoj izjavi pronašao problematične momente, ali ne iz domene predrasuda prema Bošnjacima, kao kod Schäublea, već kroz ponavljanje političkog narativa HDZ-a i njegovog lidera Dragana Čovića o navodnoj diskriminaciji bh. Hrvata i neravnomjernoj zastupljenosti u državim institucijama.

"Čini se da ponavlja neki narativ bez kritične distance, što govori da ima makar razumijevanje prema poziciji najvaće stranke bh. Hrvata te da bi se trebali napraviti određeni ustupci. Jasno je da je to posve protivrječna pozicija u odnosu na njemačko zalaganje za jasne političke i demokratske principe. Utisak je da Schmidt još uvijek traži svoju poziciju, posebno u vezi s promjenama Izbornog zakona te da bi, dok traje to traženje, možda trebao biti malo oprezniji u javnom nastupu", zaključio je Weber.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...