PDP NASTAVLJA BLOKIRATI INSTITUCIJE BiH: Borenović najavljuje pobjedu na idućim izborima, dotakao se susreta Dodika i Schmidta

PDP ostaje privržen zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i da neće učestvovati u donošenju odluka u institucijama BiH.

  • Mini market

  • 09. Sep. 2021  09. Sep. 2021

  • 0

Danas je u Bijeljini održan sastanak Predsjedništva PDP-a na kojem su razgovarali o Prednacrtu programa obnove RS-a kojim će, kako je lider stranke Branislav Borenović rekao, sljedeće godine na izborima pokazati jasnu namjeru da idu po pobjedu.

Prema Borenoviću ovaj program obnove RS imat će ekonomsku, demografsku, moralnu, vrijednosnu i kulturnu vrijednost. Program će raditi na obnavljanju lične i socijalne sigurnosti, vladavine prava, političke stabilnosti, kao i dijela koji se tiče evropske budućnosti RS-a.

"To je ključni dokument kojim ćemo kreirati rješenja i principe i oko kojeg ćemo se sabirati na sljedećim izborima. Vrlo je važno da uz dobar program imamo i najbolje kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH i očekujem da ćemo taj proces, sa kolegama iz opozicije, uspješno završiti najkasnije do kraja godine. Dobar program, odlični kandidati, jedinstven nastup je garancija da ćemo sljedeće godine pobijediti zajedno sa našim narodom", kaže Borenović.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju, Borenović je naveo kako je potrebno što prije prevazići krizu koja je nastala Inzkovim zakonom. Dodao je kako očekuje da vladajuća koalicija izađe sa rješenjem za postojeću krizu s prihvatljivim sadržajem iza kojeg će stati svi relevantni politički faktori u BiH.

Osim toga, dodao je da PDP ostaje privržen zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i da neće učestvovati u donošenju odluka u institucijama BiH.

 "To će biti veliki test i za vladajuće strukture i pitanje da li su spremni da poštuju zaključke. To će pokazati narednih nekoliko dana i sedmica, ali primarni cilj treba da bude da se ovo stanje prevaziđe. Vlast je mogla da se dogovori oko NATO puta, podjele fotelja, akciza, onda treba i da se dogovore kako izaći iz ove političke krize", kaže Borenović.

Na kraju je prokomentarisao sastanak visokog predstavnika Christiana Schmidta i Vučića rekavši da je predsjednik Srbije vrlo jasno istakao da je potrebno tragati za rješenjem, da je to unutrašnje pitanje BiH, te da je jedini koji se javno obavezao da neće razgovarati sa Schmidtom Milorad Dodik.

"Vidjećemo da li će to njegovo javno obavazivanje da neće prihvatiti razgovor sa Schmidtom, biti održano. Aleksandar Vučić nastavlja da pruža ruku podrške i povjerenja, saradnje i jako je važno da imamo jedinstvenu politiku", rekao je Borenović, prenosi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...