TAJNI PLAN PUTINA I LUKAŠENKA: Sve je spremno na tihu i polaganu aneksiju države...

Osim toga, Putin se obvezao da će do kraja 2022. godine Bjelorusiji dati još 630-640 miliona dolara kredita mada već duguje više od osam milijardi dolara, a Rusija će sudjelovati i u izgradnji nuklearke.

  • Svijet

  • 11. Sep. 2021  11. Sep. 2021

  • 0

Peti ovogodišnji susret ruskog predsjednika Vladimira Putina sa svojim bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, iako najkraći, trajao je tri sata i bio je, čini se, najkonkretniji. Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su i dogovorili se o daljnjim koracima sve tješnjeg povezivanja i integracije dviju država, prema njihovom ugovoru o saveznoj državi.

I moskovski list Komersant poigrava se riječima, te u svom izvještaju sa susreta dvojice predsjednika naziva Lukašenka, pomalo ironično - Integrator Aleksandar I. Naime, usuglašeno je čak 28 saveznih programa, a u prvom redu dogovoreno je "objedinjavanje, odnosno stvaranje zajedničkog energetskog tržišta" te osnivanje zajedničkog platnog prostora i prometa, čime zapravo Bjelorusija postaje potpuno ovisna o ruskim energentima - plinu i nafti, ali ni sama neće proći loše jer se Rusija obavezala da će Bjelorusiji zbog toga prodavati plin po 128,5 dolara za 1.000 kubika čime će Rusija imati ozbiljne, milijardske, pišu čak i moskovski mediji, rupe u budžetu, ali će zato Lukašenko dobiti dodatnu ekonomsku sigurnost i ojačati vlastiti budžet, što mu svakako treba da se u ovoj situaciji održi na vlasti.

Osim toga, Putin se obvezao da će do kraja 2022. godine Bjelorusiji dati još 630-640 miliona dolara kredita mada već duguje više od osam milijardi dolara, a Rusija će sudjelovati i u izgradnji nuklearke. Kako izvještavaju ruski mediji, Lukašenko je osim "jedinstvenog platnog prostora" predlagao i zajedničku valutu, ali je Putin presjekao tu temu rekavši da "još nije vrijeme za taj potez".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...