UPRAVA BN TELEVIZIJE ŽESTOKO REAGOVALA: "RTRS će pred Sudom Bosne i Hercegovine odgovarati na naša pitanja"

Nisu komercijalne TV stanice odgovorne za nerad pojedinih institucija i nisu one te koje trebaju sada da trpe štetu.

  • Društvo

  • 11. Sep. 2021  

  • 0

Nakon pet dana ćutanja i osmišljavanja kako da se opere od javnosti, koja se sa pravom pita, da li ie RTRS postao privatna institucija u rukama jednog čovjeka i jedne partije, večeras su se oglasili iz RTRS-a saopštenjem u kome tvrde da više nema mjesta u MUX-A te da ATV, čedo porodice Dodik, nije više na poziciji 1 nego na poziciji 5, piše BN televizija.

Takodje, navode da postojeći kapacitet žele iskoristiti u raskošnoj full varijanti HD i da je to njihova obaveza prema gledaocima!?

ZBOG JAVNOSTI:

U pismu koje smo danas uputili RTRS-u jasno smo ih podsjetili da izmjenama i dopunama Strategije prelaska sa analognog na digitalno emitovanje iz decembra 2016. godine, a koju je usvojio Savjet ministara BiH, MUX A se dodjeljuje Javnim RTV servisima i komercijalnim TV stanicama.

- Ove izmjene su napravljene iz razloga da bi se zadovoljile i potrebe komercijalnih TV stanica. Takođe, u istoj odluci je navedeno da se Javnim RTV servisima dodjeljuje i MUX B, za buduće HD emitovanje.

-Prema Odluci RAK-a, prioritet u popunjavanju kapaciteta MUX A, kada su u pitanju komercijalne TV stanice, imaju one sa većom zonom pokrivanja (nacionalno ili regionalno pokrivanje), pa nas iz tih razloga ne možete posmatrati kao ostale TV stanice, uz dužno poštovanje prema istim.

Podsjećamo takođe, da zbog kašnjenja u procesu digitalizacije i neuspostavljanja MUX B, vi sada zauzimate planirani kapacitet MUX A, za HD emitovanje, odnosno, uzimate kapacitet komercijalnih TV stanica, te na ovaj način za sva kašnjenja u procesu digitalizacije ispostavljate fakturu komercijalnim TV stanicama i doprinosite njihovom gašenju.

Nisu komercijalne TV stanice odgovorne za nerad pojedinih institucija i nisu one te koje trebaju sada da trpe štetu.

Umjesto 9 TV stanica u SD rezoluciji vi ste odlučili da 4 TV stanice uzmu po dva kanala i program emitujete u HD rezoluciji, što je kršenje usvojene strategije, a svima je jasno da imate osnovni cilj da eliminišete BN TV i još neke druge medije koji nisu po volji vaših kabinetskih mentora.

alt

Što se tiče Vašeg objašnjenja da je ATV poslao dopis prije BN TV, a poznavajući vas i vašu matricu laži, sumnjamo da ste retroaktivno izmislili, a potom papirima vjerovatno pokrili i krivotvorili raniji datum zahtjeva ATV-a!?

alt

Međutim, i pored te vrste manipulacije, pitamo vas, na osnovu čega je upućen poziv medijima i kada, na osnovu koji kriterija i javnih poziva!?

Da li imate odgovor ili ćete i to retroaktivno osmišljavati i krivotvoriti!?

Kako god biće mnogo pitanja na koje ćete morati odgovoriti Sudu BiH, koji je prema Zakonu o javnom RTV sistemu BiH, jedini nadležan za ovo pitanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...