PRODUŽENA ČOVIĆEVA RUKA: Grlić Radman ponovio da je potrebna promjena Izbornog zakona - “To što se neko predstavlja kao hrvatski član Predsjedništva BiH…”

"Stabilna, multinacionalna, funkcionalna Bosna i Hercegovina je održiva ukoliko su svi narodi jednakopravni - tri konstitutivna naroda i ostali građani - kako je u duhu Daytonsko-pariškog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine", poručio je Grlić Radman.

  • Mini market

  • 11. Sep. 2021  11. Sep. 2021

  • 5

"Promjena izbornog zakona u BiH, kako bi se osigurala legitimna predstavljenost Hrvata u predsjedništvu i Domu naroda, potrebna je kako bi se osigurala "funkcionalnost, stabilnost i prosperitet" zemlje, poručio je u subotu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman je ponovio da Hrvati nemaju svog predstavnika u tročlanom predsjedništvu te je poručio da "to što se netko predstavlja kao hrvatski član predsjedništva ne odgovara istini", referirajući se na Željka Komšića koji je izabran glasovima Bošnjaka.

Stoga je, smatra Grlić Radman, potrebno promijeniti izborni zakon kako bi se "osigurala funkcionalnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine".

"Stabilna, multinacionalna, funkcionalna Bosna i Hercegovina je održiva ukoliko su svi narodi jednakopravni - tri konstitutivna naroda i ostali građani - kako je u duhu Daytonsko-pariškog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine", poručio je Grlić Radman nakon učestvovanja na naučnom skupu u Zagrebu pod nazivom "Bosanska posavina: Jučer, danas, sutra" u organizaciji Društveno-kulturne platforme za Bosansku posavinu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova kazao je da su početkom 2000-ih visoki predstavnici "i drugi međunarodni akteri određenim puzajućim reformama promijenili sadržaj i karakter izbornog zakona".

Zbog tih promjena Hrvati nemaju ono što im je "zagarantirano i zajamčeno Daytonsko-pariškim sporazumom, a to je legitimno predstavljanje u tročlanom predsjedništvu i Domu naroda", što su "temeljne razine vlasti". Po postojećem izbornom zakonu brojniji Bošnjaci mogu izabrati hrvatskog člana predsjedništva BiH, kao i dio hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, prenosi Večernji.hr.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...