NOVI UDAR IZ SUSJEDSTVA: „Izgleda kako Džaferović i Komšić smatraju da je normalno usred Europe…“

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je za portal Direktno kazao koliko bi za Hrvate značila promjena Izbornog zakona i koliko je realno to očekivati?

  • Politika

  • 12. Sep. 2021  12. Sep. 2021

  • 18

"Promjena Izbornog zakona je pitanje svih pitanja za stvarni status Hrvata u BiH, a samim time usudio bih se reći i za funkcioniranje BiH kao funkcionalne i stabilne države. Ovakav Izborni zakon je i stvorio problem konstitutivnosti Hrvata u BiH, a tu bih još jednom podsjetio i da je status konstitutivnog naroda Hrvatima zajamčen samim Ustavom BiH. 

Ja sam optimist što se tiče promjene Izbornog zakona, a vidimo da naši partneri i saveznici na međunarodnoj sceni shvaćaju kako je to jedini način da BiH napokon postane funkcionalna i stabilna država, a uz to i vjerodostojan kandidat za pristupanje u EU. Dakle, još jednom bih istaknuo, BiH je već stoljećima višenacionalna i multireligijska zemlja koja ima bremenito povijesno nasljeđe, te jedino može funkcionirati  kao uređena konsocijacijska demokracija. Naravno, osim pitanja dugogodišnje političke diskriminacije Hrvata, koje je jasno utvrđeno u presudi Ustavnog suda u slučaju Ljubić, promjene Izbornog zakona moraju riješiti i druge diskriminacije koje su utvrđene presudama Europskog suda za ljudska prava", rekao je hrvatski ministar.

"Analize u brojnim slučajevima koje su provedene na raznim izbornim razinama (od Predsjedništva BiH, Doma Naroda BiH, lokalnih razina) vrlo jasno pokazuju preglasavanje Hrvata od strane brojnijih Bošnjaka. Ovakve izjave Džaferovića, ali i nekih drugih političkih aktera u BiH imaju vrlo jasan cilj – zamagliti jasnu činjenicu da se preglasavanje Hrvata kontinuirano događa", kazao je Gordan Grlić Radman.

"Naravno, svakom dobronamjernom je jasno zašto je politička struktura BiH ovako konstruirana - a to je da se omogući biranje legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda BiH", dodao je.

"Pozdravljamo izbor Schmidta, ali smo uoči njegovog dolaska također ukazali na neke demokratske deficite koji proizlaze iz položaja predstavnika OHR-a. Uz to, prvi dani rada Schmidta pokazuju kako razumije stvarni problem BiH koji je nastao zbog organizirane političke diskriminacije Hrvata. Međutim, izgleda kako Džaferović i Komšić smatraju kako je normalno usred Europe 2021. godine politički diskriminirati svoje sugrađane hrvatske nacionalnosti. A o političkom moralu Komšića sam već više puta govorio. Pa nađite samo jedan njegov službeni posjet i susret s Hrvatima u BiH, iako je politički ciljano uzurpirao mjesto njihovog političkog predstavnika".

"Još jednom ću ponoviti, izgleda da Džaferović smatra kako je moguće u 2021. godini usred Europe arbitrarno udjeljivati prava jednom konstitutivnom i autohtonom narodu kao što su Hrvati iz BiH. Međutim, za svoja legitimna prava su se Hrvati iz BiH izborili braneći svoju domovinu BiH 1991., dok su još neki govorili kako to nije njihov rat te svojom ratnom pobjedom iz 1995. koja je ostvarena u najvećoj mjeri zajedno s Oružanim snagama RH.

Dakle, Hrvatima iz BiH nije nitko poklonio njihova prava, nego su ih dobili Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom kojim je napokon završen rat u BiH. Mislim da je te 1995. tijekom ratnih oslobodilačkih operacija u BiH, koje su u najvećoj mjeri provodile snage HV-a i HVO-a, i tijekom mirovnih pregovora u Daytonu, bilo jedino pravo vrijeme za iznošenje razmišljanja da Hrvati u BiH imaju previše prava, ali, naravno, Džaferović je tada šutio", zaključio je Grlić Radman za portal „Direktno“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...