ČUDO NA SJEVERU EUROPE: Pokrenuto najveće svjetsko postrojenje za izdvajanje CO2 iz zraka, ali to je tek početak... (VIDEO)

Četiri godine saradnje švicarske kompanije Climeworks i islandske kompanije Carbfix rezultiralo je otvaranjem njihovog prvog komercijalnog postrojenja za izdvajanje CO2 iz zraka.

  • HiTec

  • 13. Sep. 2021  

  • 1

Sistem Orca instaliran je i pokrenut na Islandu, a s kapacitetom od više od 4.000 tona CO2 godišnje najveće je takvo rješenje na svijetu. Iako se čini mnogo, količina ugljikovog dioksida koju će godišnje ovaj sistem izdvojiti iz atmosfere ekvivalent je onoj koju proizvede tek 870 automobila.

Orca se sastoji od osam kontejnerskih modula u kojima se nalaze veliki ventilatori. Oni propuhuju zrak kroz posebne filtere u kojima se ugljikov dioksid zadržava. Jednom kada se filteri napune (oko 500 tona u svakom kontejneru), kontejner u kojem se nalaze se zatvara i zagrijava, kako bi se iz filtera ispustio koncentrirani CO2. Plin se potom prikuplja, miješa s vodom, a potom ispušta na dubini od 1.000 metara u obližnje bazaltne stijene, gdje će se mineralizirati i ostati trajno pohranjen u obliku stijene.

Ovo je za sada najveći na svijetu aktivni i prvi komercijalni projekt tog tipa. Ulaganje u njega očekivano je visoko, uz ipak relativno malenu iskoristivost. Izgradnja ovakvog jednog Direct Air Capture postrojenja košta između 10 i 15 miliona dolara, a trošak izdvajanja CO2 procjenjuje se na oko 1.200 dolara po toni. S druge strane, ono iz zraka izdvaja na globalnoj razini gotovo zanemarivu količinu ugljikovog dioksida. Climeworks i Carbfix stoga najavljuju kako će u narednim godinama pokrenuti postrojenje deset puta veće od ovoga, na čijem dizajnu već rade.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...