ZIJAD BEĆIROVIĆ DIREKTNO U METU: "Krivicu za pogoršanje odnosa između BiH i Srbije snosi i GORDANA TADIĆ! "

Evidentno je da je došlo do pogoršanja odnosa između BiH i Srbije, a Bećirović smatra da se to prije svega može pripisati Tužiteljstvu BiH, ali i Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine u Srbiji, odnosno šeficama tih tužilaštava.

  • Mini market

  • 14. Sep. 2021  14. Sep. 2021

  • 0

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije doc. dr. Zijad Bećirović bio je gost današnje emisije Dobar dan BiH.

Na Balkan je došla najmoćnija žena svijeta, njemačka kancelarka Angela Merkel. Jučer u Beogradu, danas u Tirani.

Svaka posjeta ovako važne političke ličnosti kakva je Merkel ima veliki značaj, a Bećirović ističe da je ovom posjetom pokazala veliku čast, prije svega predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Albanije Ediju Rami.

-Prije svega njena poruka je da je ona sve vrijeme bila na Zapadnom Balkanu i da je njemački interes Zapadni Balkan, pokretanje britansko-njemačke inicijative i Berlinskog procesa je znak da Njemačka institucionalno djeluje na Zpadnom Balkanu, kako Berlinskog procesa koji će biti obaveza i njenog nasljednika bez obzira iz koje političke stranke bude, a najvjerovatnije da će biti iz SPD-a Olaf Scholz, tako da je to znak Njemačke prisutnosti u regionu, a istovremeno današnji ručak kojeg je organizirala za sve ostale premijere država Zapadnog Balkana u Tirani je definitivno potvrda njemačke prisutnosti u regionu, ali istovremeno i konfrontacije Njemačke sa ostalim silama koje žele da imaju uticaj, neke čak i dominaciju na Zapadnom balkanu, tako da je to jedna poprilično žestoka borba.

U Srbiji je jučer Merkel s Vučićem razgovarala o Kosovu. Njemačka je priznala Kosovo, no u Evropskoj uniji još imamo nekoliko zemalja koje nisu. Je li samom pričom o Kosovu, ali i činjenicom da je Kosovo priznato od Njemačke, Merkel dala do znanja Vučiću i građanima Srbije šta je budućnost Kosova?

-To je jasno i zvaničnicima Srbije. Međutim, predsjednik Srbije je uspio nametnuti priču o kompromisnom rješenju gdje ne može neko dobiti sve, a Srbija izgubiti. Neko kompromisno rješenje i to posljednjih nekoliko godina prevladava u diskusiji u međunarodnoj politici, dok recimo prije 10-ak godina Srbija se nije nizašto pitala kada je u pitanju Kosovo. To možemo pripisati i aktivnostima Aleksandra Vučića, slabosti Hašima Tačija koji je bio pod hipotekom ratnih zločina, što se pokazalo i tačnim iz razloga što je optužen i nalazi se u zatvoru, ali i nekim globalnim kretanjima u svijetu i manje pozornosti koje je bilo namijenjeno Zapadnom Balkanu, a time i rješavanju odnosa između zvaničnog Beograda i Prištine, ali u svakom slučaju Njemačka ostaje na tom stavu, ali Srbija je uspjela sebe da tu nametne kao igrača, odnosno, da se pronađe kompromisno rješenje.

Evidentno je da je došlo do pogoršanja odnosa između BiH i Srbije, a Bećirović smatra da se to prije svega može pripisati Tužiteljstvu BiH, ali i Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine u Srbiji, odnosno šeficama tih tužilaštava, Snežani Stanojković u Srbiji i Gordani Tadić u BiH, zato što postoje bilateralni sporazum o saradnji tužilaštava BiH i Srbije, BiH i Hrvatske, Hrvatske i Srbije.

-Na osnovu tih sporazuma potpisani su protokoli o saradnji tužilaštava. Gordana Tadić nigdje ne spominjete te protokole, oni omogućavaju online operativan rad. Čak i ako ste zaključili istragu, da nema osnova za podizanje optužnice ili ste obustavili iz nekih drugih razloga, pravno utemeljenih, morali bi obavijestiti suprotnu stranu ukoliko se neko nalazi na spiskovima, da o istom slučaju, istim pojedincima, za isto navodno krivično djelo ne vodi se još jedan postupak, i tu je zakazal o Tužilaštvo BiH, ali u svakom slučaju Srbija nije smjela hapsiti građane BiH upravo zbog tog sporazuma i protokola gdje je precizirano da se procesuira krivično djelo, odnosno ratni zločin, tamo gdje je nastao, ukoliko se neko tereti od građana BiH za zločin koji je počinjen u BiH, to bi morala uraditi BiH, a Srbija bi morala Osmana Osmanovića, Huseina Mujanovića i sada Edina Vranja, prepustiti institucijama BiH – kazao je, između ostalog, doc. dr. Zijad Bećirović, gostujući u emisiji Dobar dan BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...