ZASTUPNIK U BUNDESTAGU JOSIP JURATOVIĆ: "Dodik će jako brzo otvoriti dijalog sa Schmidtom" (VIDEO)

Jedino što je činjenica jesta da Christian Schmidt treba jasnu podršku, kako u BiH tako i u cjelokupnoj regiji da bi se moglo krenuti dalje, dodaje Juratović.

  • Mini market

  • 14. Sep. 2021  14. Sep. 2021

  • 0

U posjeti Zapadnom Balkanu je njemačka kancelarka Angela Merkel koja sa političke scene odlazi nakon 16 godina. Šta možemo očekivati od tih sastanaka, posebno kada je u pitanju BiH, O kanal je pitao zastupnika SPD-a u njemačkom Bundestagu Josipa Juratovića.

Merkel nije mogla posjetiti sve zemlje u regiji, već je krenula od Beograda, što ne treba da znači da je u fokusu pitanje Kosova.

- Ne bih davao poseban značaj po tom pitanju koja je zemlja bitnija a koja nije. U svakom slučaju, u Beogradu su dotaknute teme po pitanju daljeg razvoja ulaska Srbije u Evropsku uniju i praktično, da se krene dalje, jer od 2019. godine nije otvoreno nijedno novo poglavlje a treba se ozbiljno raditi na poglavljima koja su dosta teška, primjerice, pravni sistem. Ne bih htio reći da je to manje-više samo pitanje odnosa Srbije i Kosova, odnosno Srbije i Albanije, već ustvari, jasan je signal da je Angeli Merkel stalo do regije Zapadnog Balkana i da je on jedan od bitnijih geostrateških dijelova Evropske unije, pojasnio je.

Njemačka vlada, a time i Angela Merkel, jasna je kako Bosni i Hercegovini treba pomoći na putu ka EU. Prije svega, treba ispuniti 14 tačaka koje su bitne da bi se krenulo sa procesom. Po tom pitanju, smatra Juratović, posjeta Angele Merkel ne donosi značajnu promjenu.

- Jedino što je činjenica jesta da Christian Schmidt treba jasnu podršku, kako u BiH tako i u cjelokupnoj regiji da bi se moglo krenuti dalje, dodaje Juratović.

Milorad Dodik i dalje ne priznaje visokog predstavnika i odbija susrete sa njim. Juratović kaže kako Dodiku ne treba davati toliku važnost da on bude glavna tema razgovora Aleksandra Vučića i Angele Merkel.

- Što se tiče Dodika i njegovog priznanja ili nepriznanja Schmidta, to će se jako brzo riješiti. O tome ne odlučuje sam Dodik, već prije svega Bosna i Hercegovina u svojoj cjelini. Koliko poznajem političku scenu u BiH, a i situaciju u kojoj se Dodik nalazi, on će jako brzo otvoriti dijalog sa Schmidtom, ocijenio je Juratović.

Jedna od Schmidtovih izjava bila je povod da BiH odmah zatraži diplomatskim kanalima odgovor iz ureda kancelarke Merkel. Naime, Schmidt je kazao kako Hrvatima u BiH predstavnike ne mogu birati Bošnjaci. Juratović ističe da je Schmidt prije svega demokrata i da će raditi na rješavanju problema. Dodaje, Schmidt se nije stavio na stranu Dragana Čovića, niti na bilo koju drugu.

- Uvjeren sam u to, iako se to u zadnje vrijeme kroz medije u BiH provlači. Donose se zaključci sa jednog skupa gdje je on izjavio nešto što je manje-više tačno i što se može komentirati na više načina. Više bih dao vrijednosti tome šta su bila pitanja tog skupa, a prvo pitanje je bilo kako postići da prošlost BiH ne određuje budućnost. Drugo pitanje je bilo kako odgojiti mlade generacije da prekinu slušati narative svoje etničke grupe. Prema samim tim pitanjima je jasno da se ne radi samo o odnosima između jedne etničke grupe, nego cjelokupne BiH, zaključio je.

Pogledajte cijeli razgovor. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...