PROFESOR MILIVOJ BEŠLIN ZVONI NA UZBUNU: "U Srbiji je zavedena radikalska vlast koja je premrežila čitavo društvo, kosovsko pitanje je..."

On je rekao da je taj narativ „duboko konzervativan i u osnovi nacionalistički, centralistički i suštinski antievropski i antizapadni“.

  • Regija

  • 15. Sep. 2021  

  • 0

Hstoričar Milivoj Bešlin, član Političkog savjeta Građanskog demokratskog foruma (GDF), ocijenio je da je u Srbiji „zavedena radikalska vlast koja je premrežila čitavo društvo“ i „sistematski radi na suzbijanju bilo kakve drugosti i pluralnosti, koje gleda da napravi apsolutno ideološko poravnanje iz čega vrlo agresivno i nasilno dolazi i politički monizam“.

„Mi, zapravo danas, s obzirom da imamo jednostranački parlament, živimo u nekoj vrsti političkog monizma“, rekao je Bešlin za Portal građanske Srbije Forum.

Govoreći o GDF-u, on je naglasio da je „vrlo važno što postoji jedna takva politička organizacija koja nudi istinsku alternativu današnjem društvu zbog toga što se čitava politička scena Srbije kreće u različitim varijantama i varijacijama jednog te istog narativa“.

On je rekao da je taj narativ „duboko konzervativan i u osnovi nacionalistički, centralistički i suštinski antievropski i antizapadni“.

Prema njegovim riječima, „kosovsko pitanje je suštinski riješeno“.

„Pregovori se vode jedino oko toga kako će, kada i na koji način Srbija, odnosno njena dominantna intelektualna i politička elita da prihvati nešto što je istorijska realnost“, rekao je Bešlin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...