ZORAN SEKULIĆ OTVORENO: “Dodik se igra vatrom njegove izjave su rizične i kontraproduktivne i za Srbiju"

Manifestacija je bila vizuelno nalik onoj kada je otvaran spomenik Stefanu Nemaji, kaže Sekulić i dodaje da to izgleda postaje mjesto državnog okupljanja.

  • Mini market

  • 16. Sep. 2021  16. Sep. 2021

  • 4

Zoran Sekulić, glavni urednik FoNeta smatra da je dan kada je probijen Solunski front značajan datum i da bi Srbija trebalo da ga slavi, ali da zakonom bude ustanovljen kao praznik i da se obilježava sa saveznicima.

Jučer nismo vidjeli proslavu proboja Solunskog fronta

„Iskorišćeno je kao povod da se instant ustanovi praznik bez promjene zakona, da mu se da višeznačno ime i da se to iskortisti za ličnu političku promociju Vučića i Dodika, pa i predizbornu promociju, a i da se promoviše jedan koncept koji izaziva kontroverze, a to je koncept srpskog sveta, za koji do juče nismo bili načisto šta bi mogao da podrazumijeva, a onda je izazvao dodatnu zabrinutost u regionu. Pozvao bih se na dvije rečenice, jednu Dodikovu – ovaj vijek će biti vijek ujedinjenja i jedinstva i drugu Vučićevu – Srbija ima plan za budućnost. Između redova, reklo bi se da je to nešto nalik ruskom svetu“, navodi Sekulić.

Jedinstvo oko čega ?

Urednik FoNeta smatra da se Dodik igra vatrom i da su takve izjave visokog rizika i kontraproduktivne i za Srbiju.

„Jer je potencijalno uvlače u model koji ne može da bude ostvaren bez velikog ratnog sukoba. Ne znam da li Dodiku neko suflira, ali siguran sam da postoji neka koordinacija. To pozivanje na srpsko jedinstvo je jedna dubiozna poruka. Postavlja se pitanje da li na jedinstvo Srba u Srbiji, regionu ili svijetu. Jedinstvo oko čega? To pozivanje na jedinstvo je prilično rizično ako se ne kaže šta se pod njim podrazumijeva“, smatra Sekulić.

Manifestacija je bila vizuelno nalik onoj kada je otvaran spomenik Stefanu Nemaji, kaže Sekulić i dodaje da to izgleda postaje mjesto državnog okupljanja.

„Što bih indirektno doveo u vezu sa nagovještajem da bi Beograd mogao da dobije novi simbol. To je poigravanje sa identitetom ovog grada i na to treba obratiti pažnju“, naglašava, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...