TUŽILAŠTVO BiH SAOPĆILO: "Zaprimili smo dvije kaznene prijave protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića"

Tužilaštvo BiH na temelju prijava formiralo je dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiteljima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

  • Vijesti

  • 20. Sep. 2021  

  • 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je dvije kaznene prijave protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zbog više kaznenih djela, između ostalog zlouporabe položaja ili ovlasti, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja, saopćeno je iz ovog tužilaštva.

Također, u prijavama se navode i nezakonitosti korištenja financijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i poduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama“, kazali su.

Tužilaštvo BiH na temelju prijava formiralo je dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiteljima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

Također, u okviru predmeta, Tužilaštvo BiH je saopćilo da će sa partnerskim institucijama poduzeti sve potrebne aktivnosti na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja, te izvršiti provjere navoda iz prijave.

Podsjetimo, prije nekoliko dana u medijima se pojavila nova afera koja uključuje audiosnimak razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić u kojem se iznose informacije koje su izazvale mnoštvo reakcija.

Reakciju u vezi sa ovim audiosnimkom uputili smo Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini čiji je glasnogovornik Ferdinand Koenig kazao kako je stav Delegacije EU u BiH da su “jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i dalje u samoj srži procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine”.

Nosioci javnih funkcija imaju odgovornost djelovati u interesu javnosti, te se stoga trebaju pridržavati najviših standarda profesionalnosti i integriteta. Činjenica da se ovaj razgovor dogodio nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu. Bilo kakvi navodi o zloupotrebi ovlasti ili o drugim primjerima neprimjerenog ponašanja trebaju odmah biti istraženi od strane nadležnih tijela. Niko ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša”, istakli su iz Delegacije EU u BiH.

Komentar na ovu aferu dala je i Misija OSCE-a u BiH odakle ističu da nisu u poziciji da utvrde autentičnost tog snimka. Ali, kako naglašavaju, kada snimci, koji uključuju najviše zvaničnike izvršnih, sigurnosnih ili pravosudnih tijela, procure u javnost pod nejasnim okolnostima, oni imaju tendenciju da nanesu ozbiljnu štetu već krhkom povjerenju javnosti u pravosuđe, kao i uopšte u javne institucije, u BiH.

Naravno, nadležna tijela vlasti moraju neodložno istražiti svaki navod o nedoličnom ponašanju. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je u više navrata upozorila da postoji znatan nedostatak povjerenja javnosti u vladavinu prava u BiH, što je rezultira široko rasprostranjenim skepticizmom javnosti. Za prevazilaženje izazova sa kojima se suočava bosanskohercegovačko pravosuđe potrebna je iskrena politička predanost, kao i održivi reformski napori. Članovi svih institucija i tijela vlasti moraju biti predvodnici ovih napora usmjerenih ka povećanju povjerenja javnosti i ka poboljšanju ukupne vjerodostojnosti pravosudnog sistema, tako što će se u potpunosti pridržavati najviših etičkih i profesionalnih standarda“, rekli su nam iz Misije OSCE-a u BiH.

Dodali su da, kao što je mnogo puta konstatovala i pokazala kroz svoje programske aktivnosti i zastupanje stavova, Misija u potpunosti pruža podršku uspostavljanju djelotvornog, odgovornog i inkluzivnog pravosudnog sektora u BiH, koji se pridržava vladavine prava i poštuje međunarodne standarde. U korist svih građana BiH, Misija ostaje predana neophodnim reformama koje idu u tom pravcu.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...