MILANOVIĆ U NEW YORKU OTPUSTIO KOČNICE: "Najteža stvar je to što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača..."

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je za Hrvatsku najvažnije pitanje biti što će biti s Europskom unijom u idućih 10 godina i da uspjeh hrvatskog članstva u njoj mjeri samo izvlačenjem novca iz europskih fondova.

  • Regija

  • 21. Sep. 2021  

  • 1

- EU je vjerojatno najkompleksnije političko udruženje u povijesti čovječanstva. Teško je njime upravljati, nedostaje političke legitimnosti jer ga većinom vode birokrati. Za moju zemlju je od najveće važnosti pitanje što će biti s EU u idućih 10 godina, rekao je Zoran Milanović na Univerzitetu Columbia u okviru 'World Leaders Forum-a' na temu "Krize u nastajanju i konkurentski narativi".

Hrvatski predsjednik smatra da je Hrvatska "dugo" morala čekati na članstvo u EU i da će uspjeh Hrvatske u Uniji mjeriti samo po izvlačenju novca iz europskih fondova.

Kada je 2016. godine Britanija odlučila napustiti Europsku uniju, Milanović se pitao koja je sudbina EU-a ako su oni vani. Ne vjeruje da bi uskoro neka zemlja mogla krenuti britanskim stopama, pa ni Poljska.

- Nema šanse, javna potpora nastavlja biti postojano visoka za EU među Poljacima, rekao je Milanović.

Jugoistok Europe teži članstvu u EU, ali hrvatski predsjednik ne misli da su sve zemlje dovoljno motivirane za ulazak u Uniju.

Vučić je bio ratni huškač

Govoreći o Srbiji, Milanović je rekao da je "najteža stvar" to što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić "bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih" i smatra to preprekom.

Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila. Milanović smatra da Srbija "nema snažnu namjeru" ući u EU, dok se Sjeverna Makedonija i Albanija "snažno trude i bore".

Crna Gora je najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja. Posljednje poglavlje, 8. poglavlje - Tržišno natjecanje, otvorila je krajem juna prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja.

Sjeverna Makedonija dobila je status kandidatkinje EU-a 2005., godinu i pol dana nakon Hrvatske, a Hrvatska je već osam godina članica EU-a. Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalni su kandidati.

Misija u Afganistanu

Afganistan je ponovno pod vlašću talibana, a svi vojnici NATO-a napustili su tu zemlju.

Milanović smatra da su se hrvatski vojnici "trebali povući još prije 10 godina" nakon ubistva šefa al-Kaide Osame bin Ladena i kaže da se "nikada nije zavaravao" idejom da će biti išta od demokracije u Afganistanu.

Povlačenje američkih vojnika iz Afganistana započelo je za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a ono je dovršeno u mandatu predsjednika Joea Bidena.

- Odluka Trumpove administracije bila je zakašnjela, ali pozdravljena, rekao je Milanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...