KOMŠIĆ U NEW YORK, DODIK U BUDIMPEŠTU: Na velikom okupljanju desničarskih i konzervativnih lidera, Dodik uz Vučića, Orbana, Janšu i Trumpovog potpredsjednika…

Dok, dakle, Komšič i Guterres u Ujedinjenim narodima "sahranjuju BiH", Milorad Dodik se sprema na put u Mađarsku, gdje će ove nedjelje u društvo svojih političkih istomišljenika, valjda, raditi na spašavanju zemlje na čijem je čelu.

  • Vijesti

  • 21. Sep. 2021  21. Sep. 2021

  • 6

Milorad Dodik je odlazak kolege iz Predsjedništva BiH Željka Komšića na sjednicu generalne Skupštine Ujedinjenih naroda i obraćanje okupljenim liderima iz cijelog svijeta (bez njegove, Dodikove, suglasnosti i odobrenja) nazvao "rasturanjem Bosne i Hercegovine" a ponašanje generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa  "posljednjim ekserom u kovčeg BiH".

Dok, dakle, Komšič i Guterres u Ujedinjenim narodima "sahranjuju BiH", Milorad Dodik se sprema na put u Mađarsku, gdje će ove nedjelje u društvo svojih političkih istomišljenika, valjda, raditi na spašavanju zemlje na čijem je čelu. U Budimpešti se, naime, od 23-24. septembra održava tzv. "Demografski  Samit", skup koji će okupiti reprezentativan skup desničarskih, populističkih, konzervativnih političara i državnika iz Evrope i SAD-a koji će raspravljati o demografskoj i populacionoj politici, rodnoj (ne)ravnopravnosti, očuvanju tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, opasnostima od migracija...

Demografski samit organizira mađarski premijer Viktor Orban, odnosno Ministarstvo porodice u njegovoj Vladi. Najpoznatiji gosti su Orbanove kolege i istomišljenici iz Višegradske grupe, Andrej Babiš, premijer Češke i Mateusz Morawicki , predsjednik Vlade Poljske. U Budimpešti će se učesnicima samita obratiti i premijer Slovenije Janez Janša, dok iz Srbije stiže  predsjednik Aleksandar Vučić, koji sa sobom dovodi i Milorada Dodika.

Najveća zvijezda ovog skupa bit će Mike Pence, donedavni potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Bivši prvi suradnik Donalda Trumpa u posljednje vrijeme izuzetno je aktivan unutar svoje Republikanske stranke, pa ga  mnogi u SAD-u vide kao predsjedničkog kandidata na sljedećim predsjedničkim izborima. Sam Pence tu mogućnost za sada odbacuje i preko svojih suradnika poručuje da mu je trenutni prioritet konsolidranje Republikanske stranke koja se nakon Trumpovog poraza na izborima nalazi u potpunom rasulu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...