ZVIZDIĆ, DA ILI NE U PREDSJEDNIŠTVO BIH: Neprihvatljiv SDP-u, NiP ga vidi kao jednog od ozbiljnih kandidata

Odgovarajući na pitanje novinara o Denisu Zvizdiću kao eventualnom zajedničkom kandidatu "trojke", Nikšić kaže da je s njim razgovarao vrlo otvoreno.

  • Politika

  • 21. Sep. 2021  21. Sep. 2021

  • 2

Nismo se dogovarali oko toga ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. 

- Nismo uopšte ni pričali na tu temu iz raznih razloga. Bilo je nekih drugih prioriteta. Dogovorili smo se kako ćemo na nivou delegacija u sljedećoj sedmici sjesti i započeti ozbiljne razgovore na tu temu - rekao je Nikšić, obraćajući se na zajedničkoj press konferenciji sarajevske "trojke", koju osim SDP-a BiH, čine Narod i pravda i Naša stranka.

Ti razgovori se, kako je kazao, neće odnositi samo na eventualnog zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, nego i uopšte na nastup "trojke" na predstojećim izborima.

- A sigurno jedno od ključnih programskih opredjeljenja na čemu ćemo posebno insistirati i s čim ćemo, siguran sam, s obrazom i ponosom izaći pred građane su pored ostalog i rezultati Kantonalne vlade u Sarajevu - poručio je Nikšić.

- Nama je najbitniji odnos unutar "trojke", koja će se pozicionirati. Koga god da izdvojimo kao kandidata za člana Predsjedništva, ako se oko toga dogovorimo - on pobjeđuje sigurno. I čini mi se da tad na sceni imamo polarizaciju na dva dijela - mi i SDA. I ove ostale stranke imat će priliku da biraju stranu - uvjeren je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Kaže da je za njega lično i za stranku na čijem je čelu najvažnije da se "trojka" dogovori i prikaže svoj plan.

- I onda po mom mišljenju logično je da će se najveći broj stranaka koje su, ne bih rekao protiv SDA, nego protiv postojećeg stanja - ili za buduću alternativu. Tad naravno po mom mišljenju vrata će biti otvorena i drugima - dodao je Konaković.

Kandidatura Zvizdića?

Odgovarajući na pitanje novinara o Denisu Zvizdiću kao eventualnom zajedničkom kandidatu "trojke", Nikšić kaže da je s njim razgovarao vrlo otvoreno.

- Ja Zvizdića cijenim kao atipičnog SDA-ovca. S njim sam sarađivao kad sam bio premijer, on je bio predsjednik Parlamenta, jako korektno smo sarađivali. Međutim, rekao sam vrlo jasno da je u ovom trenutku SDP-u - ja ne želim da dajem obećanja koja ne mogu da izvršim - neprihvatljivo da ga podrži. Dakle, ne želim da dajem bilo kome nekakve, neću reći lažne nade.

Ja lično da li imam ambiciju? Nemam. I ni na koji način neću biti smetnja da, zato što bih ja htio, ne dam Denisu Zvizdiću da bude. Ali sasvim je izvjesno, kao što postoji niz kandidata u Našoj stranci, NiP-u i SDP-u, nestranačkih kandidata koji bi mogli biti zajednički kandidat, vjerovatno sam i ja u toj nekoj varijanti i opciji - napominje Nikšić.

Konaković podsjeća da je više puta dosad govorio da o Zvizdiću ima visoko mišljenje.

- Znam kako bi radio taj posao i Narod i pravda ga vidi kao jednog od ozbiljnih kandidata za tu poziciju. A ako je iko - onda smo mi pokazali da nam imena ne znače ništa. U razgovorima unutar "trojke" vrlo smo lako nalazili kompromise u kojima nam je program i cilj važniji od statusa predsjednika NiP-a, mojih saradnika ili bilo koje persone. Dakle, sigurno nećemo zapeti na imenu. Našli smo rješenje za Kantonalnu vladu, za 12 ministarstava, za sve opštine u KS, pokazali kako će to funkcionisati na državi, tek počinjemo o tome pričati - naveo je Konaković.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...