VOJIN MIJATOVIĆ OTVORENO ZA „SB“: Treba li SIPA uhapsiti Dodika; O Komšićevoj kandidirati za novi mandat u Predsjedništvu; Miješaju li se Vučić i Milanović u unutrašnje stvari BiH!?

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o važnim društveno-političkim temama u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 22. Sep. 2021  22. Sep. 2021

  • 5

Vaš komentar na glavne probleme u bh. društvu izazvao je brojne reakcije. Dok vas jedni hvale zbog oštrog stava kontra nacionalizama u BiH, drugi vas kude jer ste kazali kako nije samo jedan narod činio zločine u posljednjem ratu. Jeste li očekivali takve reakcije?

-Ja sam bar pokazao da sam političar koji iznosi svoj stav bez želje da se nekom svidi ili ne. Zločinci iz svih naroda su činili zločine u prošlom ratu što je na kraju i potvrđeno u stotinama presuda kako domaćih sudova, tako i  Međunarodnog suda u Hagu.

Ja razumem ljude, žive u lažima već skoro tri decenije, ali je vreme za buđenje, ukoliko imalo želimo normalnu budućnost. Nemam problem sa komentarima sve dok moje izjave imaju dokaze i činjenice koje se ne mogu oboriti kao što je to u ovom slučaju. Zajedbička prošlost nam je bila katastrofalna, no možemo napraviti bolju sadašnjost i budućnost, ali samo sa istinom.

Kako je bh. društvo uopće došlo do novog „normalnog“. Jesu li građani svojim upornim glasanjem za nacionalne stranke prihvatili prekrajanje povijesti i tihu fašizaciju društva?

-Ako to izbanalizujemo ispada tako, ali sam pristalica priče da nisu građani imali ni adekvatnu alternativu. Smatram da je vreme za promene politika i da dobijemo politike bez koketiranja, bez kalkulisanje, već one koje će napraviti sistem. Kada to bude alternativa, građani će to prepoznati bez dileme.

Zašto se Srbi, Bošnjaci i Hrvati stide svojih istinskih antifašističkih heroja, tko je kriv što nam danas ulice i škole nose imena po četničkim i ustaškim zlikovcima?

-Nažalost oni koji su se do 1991. kleli u Tita i antifašizam, danas su predvodnici revizije istorije i diče se onima koji baštine fašizam. Prosto tu pojavu je teško objasniti sa društvenog i civilizacijskog aspekta, možda bi za to najbolje objašnjenje dali psihijatri.

Kakva je situacija u Banjoj Luci. Je li u gradu na Vrbasu ubijena ideja o antifašističkoj ljevici?

-U Banja Luci su dunuli neki čudni vetrovi, od grada koji je bio ponos bivše države i simbol antifašizma, došli smo do centra revizije istorije i srpske šizofrenije. Ali opet smatram da je to trenutna faza i da je ipak Banja Luka spremna da promeni kurs i vrati se u normalne tračnice. Nisi sporni građani Banja Luke, već režim koji nameće predugo pogrešan sistem vrednosti.

MILORAD DODIK VIŠE NE ZNA GDJE UDARA: 39;Republika Srpska treba proglasiti  nezavisnost ako se pojavi novi Donald Trump39; | Slobodna BosnaFoto: SLOBODNA BOSNA / Samir Saletović

Jesu li glavni oponenti SNSD-a u RS-u, koji negiraju genocid i otvoreno koketiraju s četništvom, zbilja prava alternativa režimu Milorada Dodika?

-Naravno da nisu, ukoliko pričamo o tim strankma oni su kineske kopije Milorada Dodika. No, postoje pojedini ljudi u istim strankama koji zaista jesu alternativa. 

Ljevica u susjedstvu se budi. Koalicija „Možemo!“ u Hrvatskoj svakim danom je sve jača, što pokazuju i najnovija istraživanja. Je li vrijeme da SDP BiH nauči lekciju iz pogrešaka SDP-a Hrvatske?

-Pet do 12 je da SDP BiH napravi zaokret i na osnovu veoma lošeg iskustva SDP-a u Hrvatskoj ne učini iste greške. Ako posmatramo unazad par godina, ista je dijagnoza, elitizam, otuđenost od baze i ideoloških principa. Ali sam uveren da smo svesni momenta u kom se nalazimo i da imamo snage za zaokret. Videćemo, to je isključivo za nas.

Koliko je SDP BiH oslabljen zbog nepostojanja organizacije mladih?

-Organizacija mladih je od vitalne važnosti kako za SDP BiH tako za ljevicu. U poslednjem periodu smo jako zapostavili mlade u našoj partiji i to moramo promeniti. Trebaju nam nove političke generacije i tu SDP BiH mora biti lider. Nadam se brzom izboru novog rukovodstva mladih SDP-a BiH. Od mene će imati snažnu podršku.

Kako gledate na najnoviju političku krizu u BiH. Treba li SIPA uhapsiti Milorada Dodika ukoliko se ne odazove u Tužiteljstvo BiH na saslušanje zbog negiranja genocida?

-Apsolutno očekujem hapšenje Milorada Dodika jer predstavlja pretnju po državu BiH i bez dileme je po nekoliko osnova prekršio Krivični zakon BiH.

Institucije moraju raditi svoj posao u skladu sa Ustavom ove zemlje i zakonima. Isti odnos mora biti i prema Miloradu Dodiku i meni. Ovo će biti sjajan test da vidimo imamo li institucije ili nemamo.

Predsjednici Srbije i Hrvatske svojim izjavama i potezima usmjerenim prema BiH dodatno dolijevaju „ulje na vatru“ u regionu. Jesu li Vučić i Milanović prešli granicu miješanjem u unutrašnja pitanja suverene države?

-Njih dvojica su odavno prešli sve crvene linije prema BiH. U poslednje vreme je to i degutantno. Ali uz sve to mi sa komšijama moramo pričati i pokušati pronaći zajednički jezik, ali isto tako tražiti poštovanje prema našoj zemlji. Dug je to proces, trajaće.

ŽELJKO KOMŠIĆ P(R)OZVAO CIK BiH: 39;Svjedočimo brojnim...39; | Slobodna BosnaFoto: SLOBODNA BOSNA / Samir Saletović

Smatrate li da je odluka Željka Komšića da se kandidira za novi mandat za člana Predsjedništva BiH ispravna?

-Šta god ko mislio o njemu, Željko Komšić predstavlja poslednju instancu odbrane građanske BiH te smatram njegovu kandidaturu neophodnom u tom smislu. Ta odluka je legala, legitimna i ispravna, i sa moje strane ima punu podršku.

Treba li novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iskoristi Bonske ovlasti i povući poteze koji bi BiH primakli euroatlantskim integracijama?

-Visoki predstavnik neka pomogne da se kroz pravosudni sistem procesuira decenijski kriminal etnonacinalnih stranaka na vlasti, a institucije BiH trebaju ispuniti uslove kako bi se približili članstvu u EU. Mi moramo uraditi sve u procesu evropskih integracija a ne visoki predstavnik.

(Razgovarao: M.ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...