STEVANDIĆ SE JAVIO ZA RIJEČ: “Komšić je kratkovidan političar, a Velika Srbija je izmišljena da se Srbima napravi …"

"...neka vrsta hipoteke, da bi se opravdali zločini koji su činjeni nad našim narodom svuda."

  • Mini market

  • 22. Sep. 2021  22. Sep. 2021

  • 0

"Željko Komšić je jedan kratkovidan političar koji misli samo na sebe. On ne razumije da je ono što se u BiH zakomplikovalo, on sad prenio u Ujedinjene nacije", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Naveo je da, čim se odlučio dane saziva sjednicu Predsjedništva i da ne razgovara sa svojim kolegama, to govori o njegovim namjerama.

“U UN-u su dobri domaćini i naravno da ne žele da naprave neki veći incident od onoga kojeg je Komšić već napravio. On je jedan kratkovidan političar. On misli samo na sebe – važno mu je da se on negdje pojavi i nešto kaže, da dobije neku vrstu prostora i po mogućnosti oplete po nama u RS-u, pogotovo po Dodiku. On ne razumije promjenu geopolitičke situacije – mogli smo i mi mnogo ishitrenih poteza da uradimo, ali smo uvijek računali šta će biti dan poslije, šta će biti mjeseca dana poslije i kakva je godina poslije. Nevjerovatno je kako Komšić traži da se ponište nacionalni kolektiviteti dogovoreni u Dejtonskom sporazumu, kako bi on bio neko ko nikoga ne predstavlja. On ne razumije da je ono što se u BiH zakomplikovalo, on sad prenio u Ujedinjene Nacije”,rekao je Stevandić u intervjuu za N1.

O blokadi rada institucija BiH

Na pitanje do kada će trajati blokada institucija BiH, kazao je “ne radi o blokadi nego borbi za osnovna prava.” Govoreći da li treba o “Inzkov zakon” treba dase briše ili da se o njemu raspravlja u Parlamentu BiH, Stevandić kaže kako se “mogu dogovoriti da dostave svoje prijedloge za tu vrstu zakona koji postoji u Srbiji i Hrvatskoj”.

Da li je narušeno jedinstvo stranaka iz RS-a ?

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH niko od stranaka iz RS-a nije odlučio da učestvuje, iako se već dugo spekuliše o narušenom jedinstvu političkih partija iz RS-a. Stevandić kaže da je dogovor svih stranaka u RS bio jednoglasan.

“Dogovorili smo se jednoglasno – imali smo tri sjednice kluba SDS, PDP i DNS, sjednicu srpskog kluba i sjednicu kluba SNSD-a, a onda smo sjeli mi kao predstavnici, ja sam bio tu u ime srpskog kluba. Sjeli smo u kabinet i vidjeli da taj dan nemamo različite stavove, da svi poštujemo dogovoreno – i mislim da je to bilo veliko razočarenje za onu vrstu čaršije koja percipira da je Bosna i Hercegovina samo ono što dogovore gospoda Izetbegović, Komšić i Džaferović”, rekao je Stevandić

Da li su ideje ‘srpskog sveta’ i ‘Velike Srbije’ iste ideje ?

Komentarišući to da li su ideje ‘srpskog sveta’ i ‘Velike Srbije’ zapravo, u osnovi, iste, Stevandić odgovara:

“To je besmislena stvar – Veliku Srbiju niko nije spomenuo, ona ne postoji niti u jednom nacionalnom dokumentu nijednog parlamenta. Velika Srbija je izmišljena da se Srbima napravi neka vrsta hipoteke, da bi se opravdali zločini koji su činjeni nad našim narodom svuda. Srpski svet je neka kulturološka faza koja govori o kulturi i tome da imamo zajedničku vjersku i historijsku tradiciju. Dan zastave je bio jedna demonstracija toga, pa je ipak nekome smetalo. A podsjetit ću vas da se i na Bijeloj Kući zaviorila srpska zastava ranije.”

Dodao je i da je priča o ‘srpskom svetu’ zapravo “priča koja je mnogima poslužila kao nova haranga na Srbe, iako se srpski svet tumači samo kao zajedništvo kulture koju ne možete zaustaviti i tražiti joj pasoš na granicama”.

Zeljković je osoba iz univerzitetskog miljea

Komentarišući privođenje Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo, a ujedno i člana stranke koju predvodi, Stevandić je kazao kako se “ne mijašaju u rad pravosuđa, niti se pravosuđe treba baviti politikom”.

“Riječ je o osobi koja je iz univerzitetskog miljea, koja nikad nije viđena u kafani, koja je postigla to da Institut posluje najbolje do sada, da ima puno novca na računu. To je i osoba koja živi pristojno, vozi Opela starog sedam godina, živi u stanu ispod 50 kvadrata i to nije slika kriminalca. Mnoge ubice nisu dobile vrstu publiciteta kakvu je dobio ovaj čovjek koji govori četiri jezika”, zaključio je Stevandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...