NEMIR NA SJEVEROZAPADU AFRIKE: Alžir zatvara zračni prostor za sve avione koji lete iz...

Taj potez objavljen je u srijedu nakon sastanka Visokog vijeća sigurnosti kojim je predsjedao predsjednik Abdelmadjid Tebboune.

  • Svijet

  • 23. Sep. 2021  23. Sep. 2021

  • 0

Predsjedništvo Alžira najavilo je zatvaranje zračnog prostora zemlje za sve marokanske avione, prema predsjedništvu, u posljednjem sporu između dvaju susjeda u sukobu uglavnom oko Zapadne Sahare.

Taj potez objavljen je u srijedu nakon sastanka Visokog vijeća sigurnosti kojim je predsjedao predsjednik Abdelmadjid Tebboune.

U saopćenju se navodi da je trenutno zatvaranje pogodilo “sve civilne i vojne avione, kao i one registrirane u Maroku”.

Odluka je donesena “s obzirom na kontinuirane provokacije i neprijateljske prakse s marokanske strane”, dodaje se.

Maroko nije trenutno reagirao.

Izvor iz kompanije Royal Air Maroc (RAM) rekao je za novinsku agenciju Reuters kako će ovaj potez utjecati samo na 15 letova sedmično koji povezuju Maroko s Tunisom, Turskom i Egiptom.

Letovi bi se preusmjerili preko Sredozemlja

Izvor, koji je tražio da ostane anoniman, opisao je utjecaj na RAM kao beznačajan i rekao da bi se relevantni letovi mogli preusmjeriti iznad Sredozemlja.

Alžir je 24. augusta prekinuo diplomatske veze s Marokom, optužujući ga za “neprijateljske akcije” nakon višemjesečnih pojačanih napetosti između dviju sjevernoafričkih zemalja.

Prethodnog mjeseca alžirsko ministarstvo vanjskih poslova opozvalo je svog ambasadora u Maroku i nagovijestilo moguće daljnje mjere.

Taj je potez povezan s komentarima marokanskog izaslanika u Ujedinjenim narodima Omara Hilala o alžirskoj regiju Kabylie, saopćilo je ministarstvo nakon što je izaslanik uvukao regiju u višedecenijski spor oko Zapadne Sahare, prema kojoj zahtjeve tvrdi da ima Maroko, kao i front Polisario koji podržava Alžir.

Normalizacija odnosa Maroka i Izraela

Hilal je na sastanku Pokreta nesvrstanih pozvao na “pravo na samoodređenje za ljude koji žive u regiji Kabylie” u vezi s alžirskom manjinom koja govori tamazight.

Predložio je da Alžir to ne bi trebao poricati da podržava samoopredjeljenje Zapadne Sahare.

Normalizacija odnosa Maroka s Izraelom prošle godine kao quid pro quo nagrada za priznanje američkog suvereniteta Maroka nad Zapadnom Saharom također je razljutila Alžir.

Kopnene granice između Alžira i Maroka zatvorene su od početka 1990 -ih zbog sigurnosti, pogoršavajući trvenja između Alžira i Rabata čiji su se odnosi pogoršali zbog sukoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...