CORMACK ODLAZI S POZICIJE: Evo ko će se baviti Evropom, završena je rasprava o nominaciji, slijedi...

Karen Erika Donfried prošla glasanje u Senatu i sada joj slijedi potvrda za poziciju pomoćnice državnog sekretara SAD za Evropu.

  • Svijet

  • 24. Sep. 2021  24. Sep. 2021

  • 0

Karen Erika Donfiried nova pomoćnica je državnog sekretara za europske i euroazijske poslove State Departmenta. 

Kako je objavljeno na Twitteru nalogu demokratskih većina u Senatu, glasovima 65: 21 završena je rasprava o njenoj nominaciji za ovu poziciju. Sada slijedi glasanje o potvrđivanju, nakon čega će preuzeti ovu visoku poziciju u američkom ministarstvu vanjskih poslova, piše politički.ba.

Na čelu Biroa za europske i euroazijske poslove, kao vršiteljica dužnosti, trenutno je Maureen Cormack

Donfried je nominiran na ovo mjesto polovinom aprila i tek je sada došao na red za saslušanja u Senatu. 

Prošla ga je više nego uspješno, te bi već naredne sedmice mogle sjesti na ovu poziciju. 

Do sada je bio predsjednik German Marshall Fund Sjedinjenih Američkih Država. 

Njen radni angažman je gotovo u cjelosti posvećen Europi i jačanju odnosa SAD i Starog kontinenta. 

Uz ostalo, 10 godina bila je specijalist za europska pitanja u Kongresnoj službi za istraživanje. Prije toga bila je specijalna pomoćnica predsjednika i viši direktor za europske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Ranije je radila kao služba za Europu u drugom obavještajnom vijeću od 2003. do 2005. bila je u uredu za planiranje politike pri američkom State Departmentu, sa fokusom na europska pitanja. 

Doktirirala je na vrhunskom Tufts Univerzitetu u Bostonu na Fakultetu za diplomatiju. Prethodno je magistrirala u Minhenu. Tečno govori njemački.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...