PORTAL “ISTRAGA” OTKRIVA; KAKO JE PAO GALIĆEV ČOVJEK OD POVJERENJA: Rejhan Raković preuzimao novac preko “aktiviste” iz Novog Travnika Kenita Čakića

Pripadnici SIPA-e u petak ujutro su uhapsili dvojicu pripadnika Granične policije BiH - Rejhana Rakovića i Ensara Salčinovića te njihovog saradnika Kenita Čakića, aktiviste NiP-a iz Novog Travnika. Čakić preuzimao novac za prijem kadeta u Graničnu policiju. U Rakovićevom ruksaku pronađeno oko 50 hiljada maraka

  • Mini market

  • 24. Sep. 2021  24. Sep. 2021

  • 2

Rejhan Raković godinama je šef Odsjeka prikrivenih istražitelja u Graničnoj policiji BiH. On je bio predsjednik Komisije za prijem kadeta u ovu državnu policijsku agenciju i čovjek je od povjerenja direktora Granične policije BiH Zorana Galića.

Prije dva mjeseca inspektori SIPA-e dobili su informaciju iz OSA-e da Rejhan Raković, preko Kenita Čakića iz Novog Travnika, uzima novac za prijem u radni odnos u Graničnoj policiji. O svemu je obaviještena državna tužiteljica Bojana Jolović koja je naredila provođenje istrage. Od Suda BiH je dobila naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji pa su Raković i Čakić stavljeni “pod posebne istražne radnje”. Za potrebe te akcije angažovani su prikriveni istražitelji koji su se prijavili na konkurs. Stupili su u kontakt sa Čakićem i dobili cjenovnik – za Srbe je cijena prijema u Graničnu policiju bila 10 hiljada maraka, za Bošnjake 15 000, dok su hrvatska mjesta koštala 20 hiljada, piše portal "Istraga".

Rejhan Raković, koji je porijeklom iz Krajine, koordinirao je svim aktivnostima. Na kraju je direktno komunicirao sa kandidatima koji su obezbjeđivali novac. Početkom ove sedmice, Kenit Čakić je nazvao prikrivene istražitelje i zatražio dogovoreni novac. Prva primopredaja bila je odmah istog dana. SIPA je, u saradnji sa OSA-om, snimila kako “kadet” predaje novac Čakiću koji je bio posrednik za prijem jednog prikrivenog istražitelja. Drugi prikriveni istražitelj dio novca je predao Ensaru Salčinoviću, službeniku Granične policije koji je, u ime Rejana Rakovića bio zadužen za preuzimanje novca iz Krajine. Posljednja primopredaja novca obavljena je u srijedu navečer. Ukupno je predato 25 hiljada maraka. Prikriveni istražitelj je i u četvrtak navečer trebao da preuzme dio novca. No, posrednici Čakić i Salčinović su “otkazali” primopredaju. Upravo je to bio “okidač” za jutrošnju akciju, jer se pojavila sumnja da je “istraga provaljena”. No, istražitelji su imali dovoljno dokaza. Salčinović i Čakić su novac koji su preuzimali od “kandidata” predavali ga Rejhanu Rakoviću. I ove primopredaje su snimljene i fotografisane.

U petak ujutro, Rejhan Raković je naprasno odlučio da krene za Krajinu. Pripadnici SIPA-e su ga pratili i uhapsili na naplatnim kućicama, na izlazu iz Sarajeva. U njegovom ruksaku, prema informacijama Istrage, pronađeno je oko 50 hiljada maraka.

Uhapšeni Raković, rekosmo, godinama je blizak saradnik direktora Granične policije BiH Zorana Galića. U junu ove godine čelnici GP BiH dodijeli su mu “medalju za hrabrost”.

Ensar Salčinović je dugogodišnji službenik Granične policije. Bio je angažovan u Odsjeku kojim je rukovodio Rejhan Raković. On je, porema informacijama Istrage, bio zadužen za “klijente” iz Krajine.

altuhapšeni posrednik za preuzimanje mita Kenit Čakić

Uhapšeni Kenit Čakić je iz Novog Travnika. Nije bio povezan sa Graničnom policijom BiH. Navodno se bavio aktivizmom, ali su ga mediji dovodili u vezu sa brojnim prevarama na području SBK. Bio je aktivista političke partije Naroda i Pravda.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...