OVO SU STVARNI CILJEVI "SRPSKOG SVETA": Pop Crvena beretka Mijajlo Backović bi ovako da posrbljava Crnu Goru

Pop Backović je jedan od rijetkih kadrova u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Crkve Srbije koji je nakon smrti mitropolita Amfilohija napredovao u službi

  • Regija

  • 24. Sep. 2021  24. Sep. 2021

  • 1

Crkva Srbije i pored više javnih obećanja da se neće baviti i miješati u politiku aktivno se uključila u pitanje predstojećeg popisa u Crnoj Gori. Sekretar Eparhije nikšićko-budimljanske Mijajlo Backović u autorskom tekstu, koji je objavilo više medija bliskih SPC, pozvao je građane u Crnoj Gori da se na predstojećem popisu izjasne kao Srbi i da pišu srpskim jezikom, prenosi Pobjeda.

Time se Backović aktivno uključio u velikosrpski projekat "srpski svet", koji predviđa da Srba u Crnoj Gori bude oko 40 posto, a da srpski jezik bude dominantan.

Zapadne vrijednosti

Tesla, Pupin, Milanković, vladika Nikolaj, pa sve do Novaka Đokovića… Eto što sam ponosan i što treba biti čast i privilegija roditi se kao Srbin. Piši imenom svojih predaka, piši svojim pismom, govori svojim jezikom i vjeruj vaskrslom vjerom svojom pravoslavnom”, napisao je Backović koji je poznat po druženju sa starletom i bezbjednosno-interesantnom osobom Sorajom Vučelić.

Kad me pitaju, kako navodi Backović, što se ponosim time što sam Srbin naspram "zapadnih vrijednosti" moderne Evrope!? "I što mi nije svejedno ko sam i čiji?"

“Ja pitam njih, što je Jovanka Orleanka hrabrija od Kosovke djevojke, da nije kralj Artur veći od cara Lazara i što je ser Lanselot bolji i ljepši od Obilića? Čuvena Magna Karta pisana latinskim jezikom na jednom listu u Engleskoj koja tada nema svoj jezik i pismenost u isto vrijeme kada Sveti Sava piše Zakonopravilo na svom jeziku preko 400 strana! Što je Šekspir veći od Njegoša!? Ima li iko oltar otadžbine kao što je Lovćen? Je l’ Marsovo veće od Kosovskog polja”, napisao je u zanosu Backović.

Pop Backović je jedan od rijetkih kadrova u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Crkve Srbije koji je nakon smrti mitropolita Amfilohija napredovao u službi jer je sa mjesta grbaljskog paroha došao do bitne i uticajne funkcije sekretara Eparhije budimljansko-nikšićke.

Aktivan u politici

Backović posljednjih godina aktivno učestvuje u političkom životu u Crnoj Gori.

Tako je sredinom 2020. godine koordinirao protestima Demokratskog fronta u Budvi, a potom neposredno pred izbore prokleo svakog građanina Crne Gore koji je namjeravao da glasa stranke tadašnje vladajuće koalicije zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Nakon što su pobijedili državu u slučaju nelegalne krstionice na Miholjskoj prevlaci, pop Backović se aktivirao na političkoj sceni aktivno pomažući Demokratski front tokom krize lokalne vlasti u Budvi.

Na snimku, koji je objavljen 19. juna 2020. godine, vidi se Backović dok prenosi okupljenim pristalicama DF-a i Demokrata poruke njihovih političkih predvodnika, predsjednika Opštine Marka Carevića i predsjednika SO Krsta Radovića koji su u tom momentu bili privedeni u budvansku policiju.

To nije prvi put da se pop Backović aktivno miješa u političku situaciju u Budvi.

Naime, pop je bio jedina zvanica koja je sjedjela tokom intoniranja himne Crne Gore na svečanoj sjednici u Petrovcu povodom oslobođenja Budve, koja je održana 22. novembra 2018. godine.

Backović je aktivno učestvovao i u imenovanju Dejana Vukšića za nosioca liste koalicije “Za budućnost Crne Gore“ u Kotoru. Vukšić je krajem prošle godine imenovan za vršioca dužnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Backović je po istraživanju, koje je objavio publicista Vladimir Jovanović, rođen i odrastao u Južnoafričkoj Republici, a predstavlja se i kao ,,sekretar odbora“ za gradnju na Miholjskoj prevlaci.

On je bivši pripadnik Vojske Jugoslavije, učesnik rata kao i veteran 63. niške padobranske brigade.

“Pop Backović se pojavljuje i kao organizator izvjesnih „omladinskih pravoslavnih bratstava“; njeguje stajling: pola vojna uniforma, pola sveštenička odora. Pretvorio je posljednjih godina Miholjsku prevlaku u „paramilitarni“ poligon „molepstvija“ za majku Rusiju i Srbiju. Tu se sabiraju srpski i ruski oficiri. Takođe, Backović je nosilac odlikovanja Vazdušno-desantne vojske Ruske Federacije”, pisao je Jovanović.

Backović je 13. septembra 2016. prisustvovao u Kotoru stvaranju tzv. balkanske kozačke vojske, kada su Kotorom defilovali uniformisani ruski oficiri i moto-šminkeri iz „Noćnih vukova“.

Backović je 2014, kako je rekao, „boravio u Moskvi i predsjedniku Vladimiru Putinu odnio na poklon plac u Grblju“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...