SAMIT U BUDIMPEŠTI PUN GOVORA MRŽNJE: "Vučić pravi paktove sa onima kojima je mjesto na POLITIČKOM GROBLJU"

Prema njegovoj ojceni, "svi se suočavamo sa tipom liberalnog političkog marksizma, koji nas podučava da slušamo nove teorije koje će izmeniti naše živote, na način na koji ćemo izgubiti naše živote".

  • Regija

  • 24. Sep. 2021  

  • 0

Zašto kažeš „porodica“, a misliš „homofobija“: Vučić na ivici govora mržnje

"To što su se formalno okupili oko teme demografije, ne sakriva u potpunosti suštinu - da su konzervativni, lideri koji su odlučili da udruže svoje konzervativnosti pod plaštom porodice jer nisu uspeli da nađu svoje istomišljenike među razvijenim demokratijama", navodi za Nova.rs Aleksandra Stanković, zamjenica direktora Instituta za evropske poslove komentarišući nastupe lidera takozvane Višegradske grupe na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti, pod nazivom "Porodica – ključ održivosti".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je jučer govor na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti, na kojem su, osim premijera Mađarske, Viktora Orbana učestvovali i nekadašnji potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence, premijer Slovenije Janez Janša, premijer Poljske Mateuš Moravjecki, kao i premijer Češke Andrej Babiš.

Vučić je govoreći o tome kako je Srbija puno uložila u odnos sa Mađarskom, istakao hrabrost premijera Viktora Orbana da uspostavi dobre odnose sa Srbijom.

Tokom govora u Budimpešti, Vučić je, uz naznaku da će Srbija pojačati finansijske podsticaje za novčanu pomoć porodicama i djeci, jer je, kako je istakao, demografski problem jedan na najtežih, uporedio je broj "lajkova" na društvenim mrežama fotografija kučića i dece. Potom je naglasio ubjedljivu "pobjedu" kučića naspram "lajkova" koje dobijaju djeca.

Prema njegovoj ojceni, "svi se suočavamo sa tipom liberalnog političkog marksizma, koji nas podučava da slušamo nove teorije koje će izmeniti naše živote, na način na koji ćemo izgubiti naše živote".

Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa, ocjenjuje ovaj skup i Vučićev govor kao nastup koji se graniči sa "govorom mržnje", te dodaje da Vučiću nije bilo mjesto na ovakvom skupu.

"Iako se ceo skup navodno bavi demografijom, iz izlaganja govornika je jasno da su glavne mete najčešće žene, migranti i LGBT zajednica, a da se kao krivac uvek vidi EU i pojedine evropske zemlje. Ukoliko Srbija i dalje želi da postane članica EU, Predsedniku Vučiću nije mesto na ovakvom skupu, jer jasno pokazuje vrednosnu orijentaciju. Što se tiče Dodika, njegove anti-migrantske izjave su sasvim neprihvatljive i graniče se sa govorom mržnje, iako kao rezultat njegove politike mnogi stanovnici BIH postaju migranti“, rekao je Miletić.

Aleksandra Stanković, zamjenica direktora Instituta za evropske poslove, s druge strane, za Nova.rs ocenjuje ovaj skup kao ujedinjavanje konzervativnih političara koji podršku nisu uspjeli da pronađu u demokratskim, razvijenim društvenima.

"Zajedničko predsedniku, Orbanu, Babišu, Janši i Dodiku jeste urušavanje dostignutih sloboda u njihovim društvima. Ovi lideri su, iako različiti, pre svega netransparentni, a na meti se u toku njihovih mandata često nađu demokratske institucije, nezavisno sudstvo, prava žena i slobode okupljanja, misli i medija. To što su se formalno okupili oko teme demografije, ne sakriva u potpunosti suštinu – da su konzervativni, lideri koji su odlučili da udruže svoje konzervativnosti pod plaštom porodice jer nisu uspeli da nađu svoje istomišljenike među razvijenim demokratijama. To prolazi samo u nedovoljno demokratskim društvima koji su izašli iz komunističkog i socijalističkog potlačenog miljea“, objašnjava Stanković.

Stanković takođe navodi da Vučić pravi paktove sa onima kojima je mjesto na "političkom groblju".

"Svrstavanje s političkim gubitnicima postaje praksa predsednika Vučića. Od SAD prvo s Clintonovom, pa sa Trumpom, do EU s Janšom, Babašom i Orbanom. Prvo dvoje su izgubili izbore, iz različitih razloga, a svi su izgledi da navedeni evropski lideri odu uskoro na političko groblje. Permanentnim svrstavanjem s desnicom Evrope, Beograd trajno narušava odnose s Evropskom unijom i zemljama predvodnicama. Zbog nepostojanja spoljnopolitičke strategije predsednik Vučić i Vlada Srbije lutaće na međunarodnoj sceni s namerom da kratkoročno nešto izdejstvuju za interese Srbije iznova pokazujući da je Srbija nepredvidiv akter na koga se ne može osloniti“, govori Stanković za Nova.rs.

"Predsednik Vučić mogao bi da razmisli o strateškom pozicioniranju Srbije s dugoročnim i jasnim planom bez rezervi, umesto što spolju politiku gradi na ličnim prijateljstvima", zaključiča je Stanković za naš portal.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...