KOLIČINA HRANE KOJU POJEDETE NEMA VEZE S DEBLJINOM: Problem je nešto sasvim drugo

Naučnici tvrde da će kvaliteta hrane koju osoba konzumira, a ne njena količina uticati na to hoće li se pojedinac udebljati i na kraju razviti pretilost.

  • Zdravlje

  • 25. Sep. 2021  25. Sep. 2021

  • 1

Da bismo razumjeli epidemiju pretilosti moramo shvatiti na koji način hrana koju unosimo u organizam utiče na naše hormone i metabolizam, napomenuli su naučnici.

Oni smatraju da su glavni krivci za gojaznost ‘moderne prehrambene navike koje karakteriše pretjerana konzumacija hrane s velikim glikemijskim indeksom, posebno procesuiranih, brzo probavljivih ugljikohidrata’. 

Pojasnili su da konzumiranje velikih količina prerađenih i škrobnih ugljikohidrata utiče na niz hormonalnih i metaboličkih promjena koje u organizmu rezultiraju skladištenjem viška energije u obliku masti.

Naučnici tvrde da će kvaliteta hrane koju osoba konzumira, a ne njena količina uticati na to hoće li se pojedinac udebljati i na kraju razviti pretilost.

Tipičan primjer su prženi krompirići, pečeni krompiri, bijelo tijesto i riža, žitne pahuljice i zašećerena pića. 

– Takva vrsta namirnica uzrokuje hormonalni odgovor koji iz temelja mijenja naš metabolizam, potiče pohranu masnoća, dobivanje na težini i pretilost – napisali su znanstvenici u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition. 

– Da bismo razumjeli epidemiju pretilosti moramo shvatiti na koji način hrana koju unosimo u organizam utiče na naše hormone i metabolizam – naveli su, prenosi Hayat.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...