ORBAN SE NE LIBI OKUPITI ISTOMIŠLJENIKE: U Mađarskoj se sakril iza “tradicije” i promovirali fašizam!

Praktično, stiče se dojam da bolje sarađuju neofašisti nego antifašisti. I na primjeru BiH to je vidljivo, zato se očekuje ujedinjenje probosanskih stranaka koje će jače i jedinstvenije težiti ka demokratskom društvu jednakih vrijednosti i šanse za sve.

  • Mini market

  • 25. Sep. 2021  25. Sep. 2021

  • 0

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik u Budimpešti je prisustvovao skupu ambiciozno nazvanom Demografski samit.

On se zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, susreo sa premijerima Češke i Slovenije, Andrejem Babišom i Janezom Janšom, te sa domaćinom, predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom.

Ovo je četvrta godina zaredom održavanja ovakvog skupa u mađarskoj prijestolnici, a ovaj put tema je bila porodica - ključ stabilnosti. Sakriveni iza promocije tradicionalnih vrijednosti okupljeni su zapravo sve ono što moderni svijet ne poznaje. Mržnja, fašizam, neprihvatanje drugih i drugačijih u temeljima je ovih 'lidera' koji sigurno idu i na stvaranje novog svijeta i novih vrijednosti unutar Evopske unije, koja za sada nije pokazala snagu da se odupre retrogradnim silama.

Vrlo precizno tokom govora je izneseno niz ideja koje prije svega potenciraju antimigrantska djelovanja, ali i euroskepticizam koji je naročito prisutan u Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, a sve se više može čuti i iz usta političara iz Srbije, Slovenije, kao i BiH, gdje ovakvu politiku sve češće otvoreno potencira i Milorad Dodik.

Crnogorska Politika primjetila je da je interesantno, da ono na čemu se temelji politika Viktora Orbana, a odnosi se na konstantno pronalaženje krivca za domaće probleme u drugim državama, je nešto što su objeručke prihvatili i lideri iz regije koji su prisustvovali skupu. Slijedeći takvu politiku, Milorad Dodik, ali i drugi su okrivili evropsku politiku za pražnjenje Balkana.

Dodik je najskloniji kriviti druge za političke promašaje i vlastitu krivnju zbog osiromašivanja vlastitog naroda, nerezonskog zaduživanja i koruptivnih radnji. 

S druge strane, niko od ovih političara nikada ne želi potencirati vlastite greške vođenja politike, koje su sigurno jednako, ako ne i više zaslužne za stvaranje konstantne nesigurnosti i odlaska mladih ljudi s područja zemalja bivše Jugoslavije.

Definicija fašizma, odnosno fašističke vlasti, je tema koja se pokazala izuzetno složenom i koja je predmet velikih kontroverza i žestoko suprotstavljenih stavova. No, kako je to u eseju "Vječni fašizam" iz 1995., italijanski pisac i akademik Umberto Eco pokušao napraviti listu općih vrijednosti fašističke ideologije. On tvrdi da ih nije moguće organizirati u koherentan sistem, no da je dovoljno prezentirati jednog od njih da bi se fašizam koagulirao oko njih. U Mađarskoj smo to vidjeli na djelu, sličan se sličnom raduje, a Orban se ne libi okupiti istomišljenike.

Praktično, stiče se dojam da bolje sarađuju neofašisti nego antifašisti. I na primjeru BiH to je vidljivo, zato se očekuje ujedinjenje probosanskih stranaka koje će jače i jedinstvenije težiti ka demokratskom društvu jednakih vrijednosti i šanse za sve.

Sve drugo znači dodatno razjedinjavanje ideja, dok se krajnja desnica okuplja i ne odustaje od namjere da svoje ciljeve i provede.

Nap.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...