ŽENE MALO PAŽNJE: Prije ugradnje silikona trebale bi se informisati i o ovoj bolesti…

Bolest implantata dojke nije zvanična dijagnoza, ali neke žene kažu da su je dobile nakon operacije i da su se u potpunosti oporavile kada su silikoni odstranjeni.

  • Žena

  • 27. Sep. 2021  27. Sep. 2021

  • 1

Žene koje imaju implantate za dojke trebale bi biti upozorene na hronični bol i umor koji se mogu javiti nakon operacije, kažu iz Asocijacije estetskih plastičnih hirurga Velike Britanije.

Hiljade žena požalilo se na forumima da su nakon operacije grudi dobile bolest implanta dojke (BID) za koju ima malo naučnih dokaza. Upravo zbog toga su hirurzi tražili da se provedu dodatna istraživanja.

Bolest implantata dojke nije zvanična dijagnoza, ali neke žene kažu da su je dobile nakon operacije i da su se u potpunosti oporavile kada su silikoni odstranjeni.

Iz regulatorne agencije za lijekove i proizvode za zdravstvenu zaštitu kažu da je u Velikoj Britaniji urađeno više od milion operacija ugradnje silikona u grudi, a hirurzi tvrde da je većina pacijenata njima bila zadovoljna.

U isto vrijeme mnoge žene tvrde da su doživjele komplikacije na koje nisu bile upozorene.

Fitness instruktorica Naomi Macarthur ugradila je implantate u grudi 2014. godine, a nakon nekoliko sedmica imala je, kako kaže, strašne simptome, preosi Hayat.

-Osjetila sam probadanja u stomaku i umor kao da sam trčala maraton i kopala rovove, iako nisam vježbala. Čak mi je i pisanje bilo previše naporno. Kako je vrijeme prolazilo počela je da mi opada kosa, a dobila sam i alergiju i osip. Bilo je strašno – kaže Macarthur.

Tek je prošle godine otkrila da bolest implantata dojke postoji zbog čega je odlučila da ih izvadi. Tvrdi da su se samo nekoliko dana nakon odstranjivanja implantata iz grudi povukli svi simptomi koji su negativno utjecali na nju.

Ipak, neki ljekari su skeptični prema bolesti implantata dojke jer, kažu, njeno postojanje nema smisla sa naučnog stanovišta. U isto vrijeme, postoje i oni koji vjeruju pacijenticama da imaju bolest implantata dojke.

-Bolest implantata dojke nije nešto o čemu se govorilo ranije. Ali sada smo počeli savjetovati pacijente i mislim da je to dobra stvar, jer će sada moći donositi još bolje odluke za sebe – rekao je Naveen Cavale, nacionalni sekretar Međunarodnog društva za plastičnu hirurgiju.

Istraživanje bolesti implantata dojke počela je i Uprava za hranu i lijekove u SAD-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...