ČUVENI KOSOVSKI POLITIČAR AZEM VLLASI ZA "SB": O razmjerama tenzija na Kosovu, Vučićevim podmuklim planovima, njegovoj aroganciji prema susjedima i snishodljivosti prema jakima

Vijesti o tenzijama na sjeveru Kosova zabrinule su građane širom Balkana, a nisu ravnodušni ni zvaničnici brojnih evropskih zemalja, uključujući predstavnike EU i NATO-a. Veliki odjek u regionu imala je i uvijena prijetnja Kosovu vojnom silom. Kakve su stvarne Vučićeve namjere a kolike mogućnosti, šta se krije iza ovih uvijenih prijetnji, šta treba a šta nije trebala uraditi Evropska unija, razgovarali smo sa čuvenim kosovskim političarem i borcem protiv Miloševićevog režima - Azemom Vllasijem.

  • Regija

  • 28. Sep. 2021  28. Sep. 2021

  • 1

Vučić je u nedjelju navečer rekao da je generalnom sekretaru NATO-a saopštio kako će "čekati 24 sata da NATO reaguje, a ukoliko se to ne desi da će Srbija reagovati i da neće dozvoliti ono što se dešavalo 1995. ili 2004. godine". Šta se krije iza ovog "ultimatuma", mislite li da će se Srbija odnoso Vučić usuditi da aktivira vojsku prema Kosovu?

-Srbija ne može aktivirati vojsku prema Kosovu, niti išta može da preduzme, jer u Srbiji dobro znaju da po rezoluciji Savjeta bezbjednosti 1244 od juna 1999. godine Srbija nema nikaku efektivnu vlast niti nadležnosti nad Kosovom. Ni po policijskoj, ni vojnoj, ni administativnoj liniji.

Drugo, nema nikakvih razloga da se prijeti Kosovu, jer sa kosovske strane niko ne remeti mir, niko ne ugrožava Srbe na Kosovu. Radi se o tome da je istekao režim sa registarskim tablicama po kojem su mogla vozila iz Srbije ući na Kosovo i kretati se po Kosovu sa srpskim registracijama (za kosovska vozila u Srbiji važio je drugi režim). I od 15. septembra kosovska strana je predložila reciprocitet. To znači – ili će u Srbiju vozila sa kosovskim registracijama uči kao što ulaze srpska na Kosovo ili će i Kosovo uvesti tzv. probne tablice koje Srbija koristi na svojoj teritoriji.

Iz Beograda su nadigli jednu grupu Srba na sjeveru Kosova sa kojima se inače iz Beograda upravlja na daljinsko upravljanje, da naprave problem i blokiraju put na kosovskoj strani, navodno u znak protesta što se uvode te tablice. Ostala četiri granična prelaza sa Srbijom, ima ukupno šest, funkcionišu normalno. Dođu ljudi iz Srbije, uzmu te probne tablice za ulazak na Kosovo, plate pet eura sa važnošću dva mjeseca, i sve je uredu. Evo, osmi je dan, nikakvog ekscesa nije bilo, a kosovska policija je išla tamo samo da nadgleda stanje na granici i da se nađe u zaštiti graničnih radnika.

altFoto: Profimedia

Vučić, pošto je postrojio Srbiju pod jedan konac, ima jednopartijski parlament bez opozicije, i on se sad postavlja kao zaštitnik Srba van granica Srbije. Na Kosovu nema potrebe, kosovska država tretira Srbe kao sve druge građane, niko ih ne dira i ne znam čemu te priče Vučića.

On šalje ultimatum da će on razgovarati, ali da se povuče kosovsa policija sa tog dijela Kosova. Zamislite, zahtjev da se kosovska policija povuče sa svoje teritorije!? To je kao da je kosovska strana postavila zahtjev da se policija Srbije povuče sa svoje teritorije! Sve je ovo bura u čaši vode, dižu se tenzije džaba. Vučić hoće time da odgodi razgovore u Bruxellesu o normalizaciji odnosa jer ga čekaju izbori u aprilu 2022. godine i on ima potrebu da sebe reklamira kao zaštitnika navodno ugroženih Srba van Srbije.

Kakvo je raspoloženje među građanima Kosova, boje li se izbijanja sukoba?

-Kad vam neko stalno nešto prijeti, pravi se važan, to izaziva neprijatnost i nespokoj, ali u Srbiji dobro znaju da je po rezoluciji Savjeta bezbjednosti 1244 na Kosovu razmješten kontingent KFOR-a i kontingent NATO-a koji je tamo, doduše, kao mirovna misija. Uglavnom je razmješten na sjevernom dijelu Kosova, ne da čuva Srbe od kosovskih vlasti već da čuva granicu Kosova od Srbije. A Vučić, ako prijeti i misli, a neće sigurno nego tako priča, da nasrće na Kosovo, on bi zapravo ušao u sukob sa NATO-om, jer je tu mirovna misija NATO-a i tu će biti sve dok i Kosovo ne bude članica NATO-a kao što su Crna Gora, Sjeverna Makedonija...

altFoto: Agencije

Kako gledate na reakciju zvanične Tirane i jučerašnje poruke Rame iz Prištine, kao i na reakcije Zapada, EU i NATO-a?

-Oni pozivaju na smirivanje tenzija i da se ublaži retorika. Vučić kaže kako je od njih dobio neke zahtjeve koji su 70 posto za njega neprihvatilji, a 30 posto prihvatljivi. Ne znam kako je on to izračunao, ali neće na razgovore dok se policija Kosova, zamislite, ne povuće sa svoje teritorije. Za neku oštriju reakciju zapadnih zemalja nema potrebe, oni već su pročitali Vučića. On se prema slabijima od Srbije u svom susjedstvu pravi arogantan i drzak, a prema velikim je snishodljiv i ponizan, kao što smo vidjeli nedavno prilikom posjete Angele Merkel. Inače, sa jačim od sebe se ponaša kao malo dijete, a prema susjedima kao zaštitnik Srba koje niko ne dira niti uznemirava.

U kojoj su fazi razgovori Kosova i Srbije u Bruxellesu?

Taj dijalog je sada u ćorsokaku krivicom Srbije jer, kada je proglašena nezavisnost Kosova po Ahtisarijevom planu, Savjet bezbjednosti UN-a je na Bruxelles prenio nadležnost da on organizuje razgovore za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Srbija i Vučić stalno govore o dijalogu za rješenje pitanja Kosova, a nema šta da se riješi. Status Kosova je riješen! To što Srbija ne priznaje Kosovo, za to nema nikakve krivice na kosovskoj strani. Niti će Kosovo biti više država i bolja država kad je prizna Srbija, niti će biti manje država i lošija država ako je Srbija ne prizna.

Ali, međusobno priznanje bi za obadvije strane donijelo koristi. Za kosovske Srbe bi bilo dobro jer bi se osjećali bolje i relaksiranije, a bilo bi dobro i za mir i stabilnost u regiji. Srbija nastavlja priču da neće priznati Kosovo, da ona hoće da rješava pitanje Kosova. E, pa vidjeli smo u vrijeme Miloševića kako je Srbija htjela da riješi pitanje Kosova, pa je on zato završio u Hagu. A ovi sada na vlasti u Srbiji, ako ne naprave otklon od Miloševićeve politike po pitanju Kosova i Albanaca, onda će tako ostati dijalog bez finala, i u neku ruku "zamrznuti konflikt", kako voli Vučić da kaže. A mi mislimo da je konflikt zavšen 1999. godine. Nema ni zamrznutog, ni potencijalnog konflikta, nego se radi o tome da normalizujemo odnose jer bi to bilo u korist obje države.

Vučić, kada kaže "zamrznuti konflikt", zapravo prijeti – da, ako ne bude po njegovom, on će odmrznuti konflikt.

Je li ovim dešavanjima projekat "Otvoreni Balkan" stavljen na čekanje ili je čak okončan?

-Od početka je to bilo nešto nejasno jer je pokrenuto, navodno, radi olakšanja graničnog prometa između tih zemalja – Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, ali za to već postoji više godina tzv. Berlinska inicijativa, pa CEFTA I i II, koja obuhvata olakšanje međusobne saradnje svih šest balkanskih zemalja koje nisu članice EU. Vučić voli tako neku asocijaciju gdje bi Srbi, odnosno on, bili glavni. Sada, ako on zaoštrava sa Kosovom i prijeti, onda dovodi u pitanje odnose sa Albanijom u okviru tog tzv. Otvorenog Balkana. Ta incijativa ima smisla samo ako je svih šest država regije u njoj.

altFoto: EPA

Da li bi do ove krize u regionu došlo da nije promijenjena metodologija prijema u EU na zahtjev Francuske i tako poslan negativan signal zemljama u regionu?

-Vučić i Srbija, koja koketira sa Rusijom i Kinom, ali i EU, iako mu do članstva baš i nije stalo, koristi stavove Francuske, Holandije koje su rigidnije prema mogućnosti prijema zemalja ove regiju u članstvo u EU. Ja mislim da bi EU najviše pomogla stabilizaciji prilika u regiji ako bi u paketu primila ove balkanske zemlje u članstvo, kao što je svojevremo postupila sa Rumunijom i Bugarskom. Ne bi ove države bile teret EU nego bi se još brže iznutra, tako da kažem, "europeizirale", ispunile evropske standarde, zaoštrile borbu protiv korupcije koju s pravom traži EU da bi se bilo u njenim redovima. Dok ih drži na distanci, ostavlja ih u nemilosti Rusiji da se preko Srbije miješa u njihove unutrašnje poslove, da ih destabilizira i da se stalno održavaju tenzije.

(Razgovarao: S. BEGOVIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...